Oekraïense president Zelensky brengt bezoek aan Den Haag

In februari van dit jaar bezocht Mark Rutte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev
In februari van dit jaar bezocht Mark Rutte de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in Kiev © ANP
DEN HAAG - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky brengt donderdag een bezoek aan Den Haag. Hij spreekt daar onder anderen met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie.
De president, die woensdagavond in Nederland landde, gaat een toespraak in Den Haag geven met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne'. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Er staat ook een ontmoeting met Kamerleden op de agenda.
Zelensky gaat langs bij het Internationaal Strafhof. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne. Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

Eerste bezoek aan Nederland

Het is voor het eerst dat Zelensky Nederland bezoekt. De president was de afgelopen maanden vaker in het buitenland. Zo bezocht hij onder meer Polen, Frankrijk en Groot-Brittannië. Verschillende kabinetsleden, onder wie Rutte, zijn al wel enkele keren naar Kyiv gereisd om daar met Zelensky te overleggen. Zelensky sprak vorig jaar een dikke maand na de aanval de Tweede Kamer toe via een videoverbinding.
Tijdens zijn bezoek zou Zelensky in het Marriott Hotel in Den Haag verblijven. Rondom het hotel en het nabijgelegen Catshuis zijn betonnen blokkades opgezet. Mensen die het gebied willen doorkruisen worden gecontroleerd door de politie en moeten zich identificeren. Ook de Marechaussee is aanwezig.
De politie controleert de omgeving rondom het Marriott omstreeks 7.00 uur
De politie controleert de omgeving rondom het Marriott omstreeks 7.00 uur © Omroep West

Zelensky niet aanwezig op de Dam

Bij talkshow Op1 liet de Amsterdamse politiechef Frank Paauw doorschemeren dat Zelensky in ieder geval niet aanwezig zal zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Volgens Paauw zou dat met het oog op de veiligheid een 'heel ingewikkelde exercitie' worden vanwege het aantal mensen dat naar de Dam toekomt.