Koning Willem-Alexander ontvangt president Zelensky van Oekraïne op paleis in Den Haag

Koning Willem-Alexander ontvangt president Zelensky
Koning Willem-Alexander ontvangt president Zelensky © ANP
DEN HAAG - Veel beveiliging donderdag in Den Haag. Volodymyr Zelensky is in de stad. De president van Oekraïne is woensdagavond geland op luchthaven Schiphol voor een bezoek aan Nederland. In dit liveblog lees je terug hoe de dag is verlopen.

19.30 uur: Zelensky weer vertrokken uit Nederland

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is vertrokken uit Nederland. Het Nederlandse regeringstoestel met hem aan boord is opgestegen van luchthaven Schiphol. Tegen 19.00 uur vertrok het regeringstoestel.
Zelensky kwam woensdagavond aan in Nederland en had donderdag een uitgebreid programma, met ontmoetingen met onder meer Kamerleden, minister-president Mark Rutte en koning Willem-Alexander. Ook bezocht hij het Internationaal Strafhof en de militaire basis in Soesterberg.
Het World Forum in Den Haag kreeg slechts 19 uur voor het bezoek van Zelensky dat de president van Oekraïne naar het congrescentrum zou komen:

17.05 uur: Zelensky naar militaire basis Soesterberg

President Zelensky is na zijn bezoek aan koning Willem-Alexander met minister Kajsa Ollongren (Defensie) afgereisd naar de militaire basis in Soesterberg. Zowel Ollongren als Zelensky spreken de troepen toe. Ook gaan ze in gesprek met de militairen.

16.00 uur: Foto's Zelensky bij koning Willem-Alexander

President Zelensky is aangekomen bij paleis Huis ten Bosch. Daar ontmoet de president van Oekraïne koning Willem-Alexander.

15.20 uur: Zelensky naar koning Willem-Alexander

Zelensky gaat donderdagmiddag op bezoek bij koning Willem-Alexander. Hij wordt in Den Haag ontvangen in het woonpaleis van de koning, Paleis Huis ten Bosch. Dat melden ingewijden aan het ANP. Het is de eerste keer dat zij elkaar publiekelijk ontmoeten.
Vlak na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima al hun steun betuigd aan het land en de president. Zelensky bedankte het koningspaar daarvoor op Twitter: 'Mijn vrouw Olena en ik zijn hunne majesteiten koning Willem-Alexander en koningin Máxima oprecht dankbaar voor hun warme woorden van steun aan het volk van Oekraïne', schreef hij.

15.10 uur: Zelensky verlaat Catshuis

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is weer vertrokken bij het Catshuis in Den Haag. Hij is zo'n drie uur binnen geweest en heeft onder meer gesproken met premier Mark Rutte en de Belgische premier Alexander de Croo.
Buiten bij het Catshuis hangt de Oekraïense vlag. Daarnaast hangt de Nederlandse vlag halfstok. Bij de ingang van het Catshuis staan enkele tientallen omstanders, onder wie Oekraïners.
Tientallen mensen zien van buiten het Catshuis hoe Zelensky wegrijdt
Tientallen mensen zien van buiten het Catshuis hoe Zelensky wegrijdt © ANP

14.20 uur: Wat bespraken Rutte en Zelensky met elkaar?

Na afloop van het samenzijn tussen premier Rutte en president Zelensky, waar ook de Belgische minister-president bij aansloot, was er een persconferentie in het Catshuis. Nederland is achter de schermen hard aan het werk om consensus te bereiken met bondgenoten over het leveren van straaljagers aan Oekraïne, zei Rutte daar. Hij benadrukte zijn standpunt dat er geen taboes zijn, maar dat het nog niet zover is.
Over de mogelijke levering van F-16's zei Rutte: 'We werken er intensief aan met partners als België, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken om het debat hierover op de een of andere manier tot een conclusie te brengen.' Hij zei dat het een gevoelig onderwerp is. Rutte verwees daarbij naar de eerdere discussie over het sturen van pantserhouwitsers en Leopard-tanks naar Oekraïne. 'Zoiets kost tijd.'

13.00 uur: Blauw-gele Volkswagen voor Catshuis

Jaap staat met zijn blauw-gele Volkswagen Golf voor het Catshuis. De auto heeft hij die kleur gespoten, omdat hij een Oekraïens vluchtelingengezin in huis heeft wonen. 'Ik hoop eigenlijk dat wanneer Zelensky uit de auto stapt zodat hij, net als de leden van dat gezin, zijn handtekening op de auto komt zetten. Als eerbetoon voor de Oekraïners.'
Toen de oorlog begon reed hij met zijn zoon naar Polen, om te helpen. 'Daar hebben we meteen een gezin naar Nederland meegenomen, om ze hier op te vangen', zegt hij. Het gezin maakt het goed, volgens Jaap. 'De kinderen gaan naar school, zitten op voetbal, en de ouders werken inmiddels. Dus het gaat relatief goed met ze.'
Jaap met zijn auto bij het Catshuis
Jaap met zijn auto bij het Catshuis © Omroep West

12.15 uur: Zelensky door Rutte ontvangen op Catshuis

Zelensky is vlak na het middaguur bij het Catshuis aangekomen voor overleg met minister-president Mark Rutte. Ook de Belgische premier Alexander De Croo sluit zich (iets later) aan bij het gesprek.
Ala uit Kyiv wachtte bij het Catshuis om een glimp op te vangen van Zelenski. 'Het is speciaal dat hij hier nu is. Erg bijzonder. Wij willen ook leven in vrede in Oekraïne en dat gaat niet nu door de oorlog', zei ze.
'Ik denk dat het logisch is dat hij Den Haag heeft gekozen. Alle instituten zijn hier, zoals het Vredespaleis en het Internationaal Strafhof. Ik kom hier om mijn steun te betuigen aan hem en mijn land. Ik ben dagelijks aan het bidden voor vrede en kom hier om mijn steun te betuigen.'

12.00 uur: Hotelgasten hadden niks door en tranen bij Oekraïners

Mensen die afgelopen nacht sliepen in het Marriott Hotel zeggen er niets van gemerkt te hebben dat president Zelensky in hetzelfde hotel sliep. 'Wat bizar dat hij hier is', zegt een Amerikaanse toerist. Een gezin uit Oekraïne staat langs de weg als Zelensky langsrijdt en naar hen zwaait. 'Dat was geweldig', zegt de 12-jarige Zlata geëmotioneerd, waarop ze haar moeder, die ook wat tranen wegpinkte, een dikke knuffel gaf.
Meer lezen? Klik dan hieronder voor ons bericht:

11.40 uur: Televisietoespraak Zelensky: 'Rusland berechtigen in Den Haag'

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is voorafgaand aan zijn toespraak in het World Forum in Den Haag onthaald met een staande ovatie. Hij hield er vanaf 11.15 uur een speech met de titel Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne. Nederland speelt een belangrijke rol in het vervolgen van oorlogsmisdadigers in Oekraïne: het Internationaal Strafhof (ICC) is in Den Haag gevestigd, evenals een speciaal onderzoekscentrum bedoeld voor het verzamelen van bewijs. De Russische president Vladimir Poetin is inmiddels al aangeklaagd door het ICC.
Zelensky is ervan overtuigd dat de Russische president Poetin hier zal worden berecht voor zijn misdaden in Oekraïne. 'Ik ben er zeker van dat we dit gaan zien, zodra we winnen - en we gaan winnen', zegt hij tijdens de toespraak. Hij noemt de stad 'de hoofdstad van het internationaal recht'. Hij grapte ook dat 'iedereen liever een andere Vladimir' hier had gezien, een verwijzing naar de Russische president. Zelensky's voornaam is Volodymyr, de Oekraïense schrijfwijze van dezelfde naam. Zelensky vindt dat Rusland berecht moet worden in het tribunaal in Den Haag.
Tijdens de toespraak hield Zelensky een minuut stilte voor alle slachtoffers van Russische agressie. Daarbij besteedde hij expliciet aandacht aan de slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Dat vliegtuig werd uit de lucht geschoten door een Russische raket. Alle 298 mensen aan boord, onder wie 196 Nederlanders, overleefden de aanslag in 2014 niet.
President Zelensky tijdens zijn toespraak in het World Forum
President Zelensky tijdens zijn toespraak in het World Forum © ANP

11.00 uur: Wat zei president Zelensky tegen Eerste en Tweede Kamer?

President Zelensky heeft in een toespraak tot leden van de Eerste en Tweede Kamer om steun gevraagd voor het NAVO-lidmaatschap van zijn land. Ook vroeg hij opnieuw om wapens. Zelensky zei dat het duidelijk is dat Oekraïne geen lid kan worden zolang er een oorlog gaande is. Maar hij wil wel graag dat de veiligheid van zijn land gegarandeerd wordt. In juli is er een NAVO-top in de Litouwse hoofdstad Vilnius.
Hij vroeg ook opnieuw om wapens. Hij refereerde daarbij nog aan de levering van pantserhouwitsers door Nederland vorig jaar. Nederland leverde vorig jaar voor meer dan een miljard euro aan militair materieel aan Oekraïne. Ook dankte Zelensky de Kamerleden en Nederland voor alle steun. 'Nederland verdedigt vrijheid, de rechtstaat en democratie', zei hij. Een overgrote meerderheid in het parlement staat achter de uitgebreide steun aan zijn land.
Het bezoek van Zelensky aan de Kamerleden in vijf foto's:

10.50 uur: Zelensky nu van Strafhof naar World Forum

Een halfuurtje heeft het bezoek van Zelensky aan het Internationaal Strafhof geduurd. Wat daar is gezegd, is niet bekend. Inmiddels is de president van Oekraïne met zijn gevolg vertrokken en aangekomen in het World Forum aan het Churchillplein in Den Haag. Om 11.15 uur geeft Zelensky een televisietoespraak vanuit het World Forum.
President Zelensky rijdt met zijn gevolg door de straten van Den Haag
President Zelensky rijdt met zijn gevolg door de straten van Den Haag © Omroep West

10.30 uur: President Zelensky gearriveerd bij Internationaal Strafhof

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen bij het Internationaal Strafhof (ICC) aan de Oude Waalsdorperweg in Den Haag. Het is nog niet duidelijk wat Zelensky precies bij het ICC gaat doen.
Het Internationaal Strafhof verwelkomt Zelensky
Het Internationaal Strafhof verwelkomt Zelensky © ANP

10.10 uur: Zelensky rijdt van Lange Voorhout naar Strafhof

Het bezoek van Zelensky aan de Kamerleden is voorbij. De president van Oekraïne is vanaf het Lange Voorhout, waar de Eerste Kamer gevestigd is in Huis Huguetan, vertrokken naar het Internationaal Strafhof.
President Zelensky rijdt weg vanaf het Lange Voorhout

10.00 uur: Veel beveiliging rond Internationaal Strafhof

In de omgeving van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar president Volodymyr Zelensky van Oekraïne donderdagochtend langsgaat, zijn veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo staan in de omgeving van het ICC meerdere politieauto's en -busjes en voor de ingang zijn meerdere beveiligers te zien. Bij het strafhof hangt de Oekraïense vlag. Medewerkers van het strafhof moeten al buiten hun toegangsbewijs laten zien. Journalisten worden op een afstandje gehouden van de ingang en staan achter hekken.
Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd in de oorlog in Oekraïne. Nederland steunt dat onderzoek met geld maar ook met marechaussees die zoeken naar bewijzen van misdaden in Oekraïne. Het ICC kondigde in maart aan dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor het onwettelijk deporteren van kinderen en het overbrengen van hen van Oekraïens grondgebied naar Rusland.

09.50 uur: Tientallen mensen staan buiten te kijken

Voor de ingang van het Eerste Kamergebouw, waar president Zelensky op dit moment binnen praat met Kamerleden, hebben zich enkele tientallen mensen verzameld. Zij staan te kijken en hopen een glimp op te vangen als Zelensky vertrekt.
'Ik kwam hier om een foto te maken. Het is heel belangrijk dat hij hier vandaag is. Als het bij hem fout gaat, wie weet wat er dan allemaal kan gebeuren. Ik vind het mooi dat hij Den Haag bezoekt. Hier is het centrum van de democratie', zegt Ruud uit Friesland.
De Belgische Joyce is toevallig in Den Haag: 'Ik heb het net gemist en was met de hond aan het wandelen. Ik vind het heel bijzonder dat hij dit doet. Ik hoop dat het rustig blijft. Ik had wel even willen juichen.'

09.30 uur: Regeringsvliegtuigspecialist merkte het als een van de eersten op

Zelensky kwam woensdagavond rond 22.00 uur aan op Schiphol. Dat deed hij met het Nederlandse regeringsvliegtuig. Dat was nogal een verrassing, vertelt luchtvaartjournalist en regeringsvliegtuigspecialist Menno Swart donderdagochtend in West Wordt Wakker op Radio West. Hij zag op maandag al dat het regeringsvliegtuig naar Polen vloog. 'Eerst dacht ik dat een minister naar Kyiv ging. Meestal gaat dat zo: dan gaan ze vanaf daar met de trein.'
Maar toen Swart zag dat het vliegtuig vanuit Polen naar de Finse hoofdstad Helsinki vloog, begonnen de vermoedens dat de Oekraïnse premier aan het meeliften was. 'Toen het vliegtuig weer naar Nederland ging, hoorde ik dat hij gewoon aan boord zat.' Swart snelde zich naar Schiphol, waar hij nog net de lange stoet politie van en naar het vliegveld zag rijden. Zelensky zelf werd op het vliegveld niet gezien.

09.10 uur: Zelensky aangekomen bij Eerste Kamer

Zelensky is een kwartier na zijn vertrek uit het Marriott Hotel gearriveerd bij het tijdelijke gebouw van de Eerste Kamer (Huis Huguetan). Daar is de president van Oekraïne ontvangen door de voorzitter van de Eerste Kamer (Jan Anthonie Bruijn) en de voorzitter van de Tweede Kamer (Vera Bergkamp). Zelensky gaat hier in gesprek met Kamerleden.
Een journalist van De Telegraaf filmde de aankomst van Zelensky bij de Eerste Kamer:

09.00 uur: Zelensky verlaat hotel en rijdt door Den Haag

Even na 8.50 uur heeft president Zelensky het Marriott Hotel verlaten. Begeleidt door motoren en militairen is hij vertrokken naar het tijdelijke gebouw van de Eerste Kamer.

08.30 uur: ME-busjes, motoren en militairen

Woensdag, vlak voor middernacht, vlogen meerdere helikopters boven de stad. Rondom het hotel en de ambtswoning van premier Mark Rutte is sindsdien de beveiliging flink aangescherpt. De politie en Koninklijke Marechaussee hebben betonnen blokkades opgezet en wie door het gebied wil moet zich identificeren.
Volgens verslaggever Erik Kooyman zijn er rond 8.15 uur 'meer dan tien ME-busjes, tientallen motoragenten en mensen in legeroutfits, mogelijk Oekraïense militairen' te zien, zegt hij in het radioprogramma West Wordt Wakker van Omroep West.
Het Marriott Hotel wil geen mededelingen doen over het verblijf van Zelensky in Den Haag. 'Ik mag daar niks over zeggen', zegt de receptioniste lachend. Maar wat doet de politie dan voor de deur? 'En ook daar mag ik niks over zeggen', aldus de receptioniste.

Wat gaat Zelensky doen in Den Haag?

Zelensky is voor het eerst sinds de oorlog in Oekraïne in Nederland. Hij spreekt donderdag in de hofstad met onder meer minister-president Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie, melden ingewijden aan persbureau ANP. Verder geeft Zelensky rond 11.00 uur een toespraak met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne'. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Daarnaast bezoekt de Oekraïense president het Internationaal Strafhof, dat in Den Haag gevestigd is, en ontmoet hij Kamerleden.
In het televisieprogramma Op1 op NPO1 liet de Amsterdamse politiechef woensdagavond doorschemeren dat Zelensky in ieder geval niet aanwezig zal zijn bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Volgens de politiebaas zou dat met het oog op de veiligheid een 'heel ingewikkelde exercitie' worden vanwege het aantal mensen dat naar de Dam toekomt.
In de video in onderstaande tweet zie je hoe Zelensky woensdagavond arriveerde in Den Haag: