Hotelgasten hadden niet door dat Zelensky er ook sliep: 'We hebben niks gemerkt'

Donderdag rond 8.50 uur verliet Zelensky het Marriott Hotel in Den Haag
Donderdag rond 8.50 uur verliet Zelensky het Marriott Hotel in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Veel hotelgasten die in hetzelfde hotel als de Oekraïense president Volodymyr Zelensky sliepen, hebben niks gemerkt van zijn verblijf. Zelensky brengt een verrassingsbezoek aan Nederland en verbleef woensdag- op donderdagnacht in het Marriott Hotel aan de Johan de Wittlaan in Den Haag. 'We wisten niet dat hij hier sliep', zeggen twee Amerikaanse toeristen als ze het hotel uitlopen. 'Ik vroeg mij al af waarom er zoveel beveiliging was buiten. We zijn hier al een week, maar hebben in het hotel niks gemerkt. Wat bizar dat hij hier is.'
Ook twee andere vrouwen die het hotel uitlopen zijn verrast als ze horen dat Zelenski in hetzelfde hotel heeft geslapen. 'We zijn op bezoek in Den Haag en zagen gisteren ineens heel veel beveiliging rondom het hotel. We hebben er verder niks van gemerkt, maar het is wel bijzonder', besluiten ze.
Twee gasten die het parkeerterrein afrijden noemen het een bijzonder moment. 'Ik vind het heel speciaal om in hetzelfde hotel geslapen te hebben als Zelensky. Toen ik vanmorgen vroeg ging wandelen, heb ik hem niet gezien. Wel was er toen al heel veel politie en extra beveiliging. Het is bijzonder dat hij Den Haag heeft uitgekozen om te bezoeken.'
President Zelensky zwaait als hij het Marriott Hotel verlaat
President Zelensky zwaait als hij het Marriott Hotel verlaat © ANP
Een andere hotelgast zag Zelensky wel vertrekken. 'Dat was rond 9.00 uur', vertelt hij. 'Hij had zijn raam van de auto nog even openstaan. Ik vind het goed dat hij hier vandaag is en ben blij dat ik hem heb gezien.'

Oekraïners in tranen bij zien president

De aanwezigheid van het door oorlog geteisterde Oekraïne zorgde er ook voor dat tientallen mensen naar Den Haag kwamen om een glimp van hem op te vangen. 'Ik appte net mijn vriendin: wow, Zelensky is hier', zegt de Oekraïense Zlata (12), die met haar ouders bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag stond, waar haar president Volodymyr Zelensky op bezoek was.
Zlata en haar vader en moeder zijn toevallig in Nederland voor een familiebezoek. Ze verblijven in Polen. 'We hoorden dat president Zelensky hier kwam en we wilden hem graag zien', zegt Zlata die haar tranen niet kon bedwingen. 'We hebben veel geluk.' Toen de president naar buiten kwam, riep ze met haar ouders luidkeels 'Glorie voor Oekraïne' en 'Heel erg bedankt'.
Een vrouw probeert een glimp op te vangen van de Oekraiense president Volodymyr Zelensky
Een vrouw probeert een glimp op te vangen van de Oekraiense president Volodymyr Zelensky © ANP
Daarop zwaaide Zelensky naar het gezin. 'Dat was geweldig', zegt Zlata na afloop geëmotioneerd, waarop ze haar moeder, die ook wat tranen wegpinkte, een dikke knuffel gaf. Volgens het meisje, dat als enige van het gezin Engels spreekt, heeft haar moeder het psychisch erg zwaar vanwege de oorlog in hun thuisland. Het zien van de president, die woensdagavond in ons land aankwam, was dan ook een emotioneel moment.
Op de weg voor het Internationaal Strafhof stonden ook een paar andere Oekraïners met vlaggen en tekstbordjes met daarop: 'No weapons, no Ukraine' (geen wapens, geen Oekraïne) en 'Kyiv, not Kiev' en het woord F-16 met zowel de Nederlandse als de Oekraïense vlag erbij. Een vrouw had een Oekraïense vlag om zich heen geslagen.
Deze vrouwen stonden langs de weg
Deze vrouwen stonden langs de weg © ANP
Ook is een man uit Friesland in Den Haag neergestreken om een foto te maken van Zelensky. 'Het is heel belangrijk dat hij hier vandaag is. Als het bij hem fout gaat, wie weet wat er dan allemaal kan gebeuren. Ik vind het mooi dat hij Den Haag bezoekt. Hier is het centrum van de democratie', zegt hij. De Belgische Joyce is toevallig in Den Haag: 'Ik heb het net gemist en was met de hond aan het wandelen. Ik vind het heel bijzonder dat hij dit doet. Ik hoop dat het rustig blijft. Ik had wel even willen juichen.'
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky brengt donderdag een bezoek aan Den Haag. Hij spreekt daar onder anderen met premier Mark Rutte en minister Kajsa Ollongren van Defensie. De president, die woensdagavond in Nederland landde, gaat een toespraak in Den Haag geven met de titel 'Geen vrede zonder gerechtigheid voor Oekraïne'. Daarbij zal ook minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. Er staat ook een ontmoeting met Kamerleden op de agenda.
Volg al het nieuws rondom het bezoek van Zelensky aan Den Haag in dit bericht.