Kransen in water gegooid na Dodenherdenking

De kransen in het water van park Hofrust
De kransen in het water van park Hofrust © RijswijkTV
RIJSWIJK - De kransen die geplaatst zijn tijdens Dodenherdenking in Rijswijk zijn in de uren daarna in het water gegooid.
De bloemstukken liggen vrijdagochtend in de vijver van park Hofrust, vlak naast het herdenkingsmonument. Op foto's is te zien dat de kransen uit elkaar zijn getrokken. Delen van de kransen zijn in het water en tussen de planten beland. Heel Nederland was donderdag twee minuten stil om 20.00 uur. In vrijwel alle steden en dorpen in onze regio waren plechtigheden.
Burgemeester Huri Sahin laat weten het slopen van de kransen ten zeerste af te keuren. 'Gisteravond hadden we een indrukwekkende herdenkingsbijeenkomst met een hoge opkomst van jong en oud. Het is afschuwelijk, onacceptabel en respectloos dat na deze waardige bijeenkomst de met zorg en respect neergelegde kransen en bloemen zijn vernietigd.'

'Daders snel oppakken'

Volgens de burgemeester is de politie inmiddels langs geweest, samen met de boa's van de gemeente Rijswijk. 'Alles wordt in het werk gesteld om de dader of daders snel op te pakken. Ik hoop dat het snel gebeurt', besluit de burgemeester in een reactie. Een woordvoerder van de politie bevestigt dat er een buurtonderzoek gestart is. Daarbij wordt gezocht naar mogelijke camerabeelden van de vernieling. De politie zegt dat er nog geen verdachten zijn aangehouden.
Lokale politieke partijen Rijswijks Belang en Beter voor Rijswijk spreken van een afschuwelijke daad. 'We zijn met stomheid geslagen en zeer ontdaan van deze misselijkmakende actie', laat de fractie van Rijswijks Belang weten. Volgens Ger Kruger van Beter Voor Rijswijk is het jammer omdat tijdens de herdenking juist veel aandacht was voor jongeren.

'Onbegrijpelijk dat mensen dit doen'

'Hier word ik verdrietig van', vertelt Kruger aan Rijswijk.tv. 'Het was juist zo'n mooie herdenking, met ook veel aandacht vanuit de jeugd die daar ook prachtig gezongen hebben. Na jaren was het weer een echte herdenking. Dat dit gebeurt is dan heel erg betreurenswaardig', gaat Kruger verder.
Maarten van 't Eind, van GroenLinks Rijswijk, vindt het vooral respectloos. 'Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen dit doen. Juist in deze tijd, dat we zien dat vrijheid een fragiel iets is.' Dat is iets waar de lokale fracties van het CDA en de VVD zich ook bij aansluiten. 'Ik hoop dat er via camera's of getuigen achterhaald kan worden wie dit gedaan heeft', sluit VVD-fractievoorzitter Coen Sleddering af.
De kransen werden van de herdenkingsplek weggeslingerd
De kransen werden van de herdenkingsplek weggeslingerd © RijswijkTV