Alphen is met Dodenherdenking geen twee maar bijna vier minuten stil

Samuel Schelling speelt het taptoesignaal voor de Alphense dodenherdenking
Samuel Schelling speelt het taptoesignaal voor de Alphense dodenherdenking © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor het tweede jaar op rij is het in Alphen aan den Rijn niet goed gegaan met de twee minuten stilte tijdens Dodenherdenking. Vorig jaar bijna drie minuten stilte, dit jaar bijna vier (!) minuten stilte. En dus moet Koos van Arkel, voorzitter van het Comité Herdenkingen Alphen aan den Rijn, opnieuw het boetekleed aantrekken. 'Ik ben gewoon iets te vroeg begonnen met de tekst', lacht hij.
Ieder jaar geeft de voorzitter van het lokale herdenkingscomité vóór het acht uur-moment een toespraak voor het oude raadhuis in het Alphense Burgemeester Visserpark. Daarna volgt het taptoesignaal en twee minuten stilte. Vorig jaar bleken de toespraak en het trompetgeluid vijftig seconden voor 20.00 uur klaar te zijn. 'Dan merk je pas hoe lang vijftig seconden zijn', zei hij destijds. Want gekozen werd om alsnog niet na twee minuten te starten met het Wilhelmus, maar werd gewacht tot klokslag 20.02 uur.
Als vijftig seconden extra stilte vorig jaar al opviel, moet dat dit jaar al helemaal zo zijn geweest. Al met al duurde de stilte donderdagavond drie minuten en 49 seconden omdat het taptoesignaal om 19.58 uur eindigde.
Drie minuten en 49 seconden stilte, dat zag er in Alphen aan den Rijn zo uit:
Bijna vier minuten stilte in Alphen aan den Rijn tijdens Dodenherdenking
Volgens Van Arkel was hij dit keer te vroeg begonnen met het voorlezen van zijn toespraak. En dat klopt. De voorman nam om 19.53 uur het woord in plaats van 19.55 uur. 'Dat moest ik zelf een beetje bijhouden. Zodra de muziek stopte, had ik eigenlijk even een paar minuutjes moeten wachten.'
Klachten waren er na afloop gelukkig niet. 'Ik hoorde eigenlijk alleen maar veel waardering voor de ceremonie vanuit verschillende kanten', zegt Van Arkel trots. Alhoewel hij het wel vervelend vond dat de erewacht 'nu wel heel lang in de houding moest staan'.
Twee minuten stilte in het Burgemeester Visserpark in Alphen aan den Rijn
Twee minuten stilte in het Burgemeester Visserpark in Alphen aan den Rijn © ANP

Herdenking verder probleemloos verlopen

Al met al spreekt Koos van Arkel van een zeer geslaagde plechtigheid. Na de twee minuten stilte volgde de speech van burgemeester Liesbeth Spies. Daarin vertelde zij het verhaal van een inmiddels 91-jarige bewoner van Koudekerk aan den Rijn die het bombardement op 14 mei 1940 als 9-jarige meemaakte. In Hazerswoude-Rijndijk, Zwammerdam en Koudekerk vielen tijdens dat bombardement tientallen doden. 'Niet in onze wereld heeft zo'n verwoestende impact op mensenlevens als oorlog', sprak Spies donderdagavond.
Burgemeester Spies en kinderburgemeester Maud plaatsen de eerste krans
Burgemeester Spies en kinderburgemeester Maud plaatsen de eerste krans © ANP
Naast de burgemeester droeg een middelbare scholiere van het Alphense Scala College een gedicht voor. Aansluitend legde Spies samen met de kinderburgemeester een krans bij het Verzetsmonument en volgde het defilé. Om 20.30 uur vertrok traditiegetrouw een groep wandelaars vanuit Alphen naar Wageningen, om daar het bevrijdingsvuur op te halen.
Op Bevrijdingsdag rijdt een militaire colonne door Alphen om het bevrijdingsvuur te onthalen en te ontsteken. 's Middags en 's Avonds is Het Alphens Bevrijdingsfestival op het Rijnplein waar onder meer Van Dik Hout optreedt.