Kritiek op parkeerenquête: 'Baggerpeiling'

Betaald parkeren in de binnenstad van Gouda
Betaald parkeren in de binnenstad van Gouda © ANP
GOUDA - Wie in het centrum van Gouda woont en een parkeervergunning heeft, mag kiezen hoe het nieuwe parkeerbeleid wordt: met bijbetaling in een parkeergarage, of gratis verderop in de stad. De brief met de enquête is vrijdag verstuurd en woensdag sluit de inzendtermijn. Op sociale media regent het intussen kritiek van mensen die de brief niet hadden moeten krijgen, tot 'Ik heb geen brief gehad' en 'ik kreeg een brief, maar heb niet eens een auto'. 'Ik denk dat er iets is misgegaan met de bestanden', reageert verantwoordelijk wethouder Klijmij - van der Laan.
Parkeren in de Goudse binnenstad is al jaren een heet hangijzer. 'Het is een stoelendans waarbij geen deelnemer afvalt, maar wel steeds meer stoelen verdwijnen', zegt een bewoner. Volgens het in 2021 aangenomen Verkeerscirculatieplan (VCP) wordt de binnenstad op termijn autoluw. De uitwerking van dat VCP staat in een wijkmobiliteitsplan, waarover de gemeenteraad op 17 mei een besluit neemt.
Om inzicht te krijgen in wat er onder de bewoners van het centrum leeft, is een enquête in het leven geroepen. Die biedt, naast parkeren op straat en in de wijk zoals nu gebeurt, twee alternatieven: met bijbetaling gebruik maken van de vlakbij gelegen Q-parkgarage aan het Bolwerk. Kosten: 99 euro, met nog onbekende korting van de gemeente. De tweede mogelijkheid is verder buiten het centrum parkeren aan de Vossenburchkade, mogelijk gratis. In beide opties is het aantal plaatsen beperkt.

'Dat kan beter gemeente Gouda!'

Direct na versturen van de brief barstte de kritiek los van mensen die geen brief kregen, en van veel anderen die buiten de binnenstad parkeren en toch en brief kregen, vaak in twee- of drievoud. 'Brief dubbel ontvangen en ook wij zitten in zone 2, terwijl in de brief zone 1a staat.' Oud-raadslid Lenny Roelofs: 'Brieven zaterdag (6 mei) ontvangen, deadline reageren 10 mei! Dat kan beter gemeente Gouda!' 'Wij hebben 'm ook gekregen... terwijl we niet eens een auto hebben', reageert inwoner Lennart Kemper.
Ook de geboden keuzes krijgen het te verduren. 'Baggerpeiling in Gouda,' schrijft Gouwenaar Joel Batenburg op het moment dat driekwart van de invullers heeft gekozen voor de huidige situatie. 'Duur parkeren in de binnenstad, ver weg of voor de deur? Gek hè, zo’n uitslag?' 'Bizarre peiling', reageert inwoner Johan Weeber. Hij vervolgt: 'Ze gaan je korting geven in die garage. Alleen weet de gemeente nog niet hoeveel. Maar of je toch alvast even wilt aangeven of je dat wilt.'

'Peiling heeft geen waarde'

Dat ook niet-vergunninghouders de peiling op de gemeentesite kunnen invullen, meerdere keren zelfs, valt eveneens niet goed. 'De peiling heeft geen waarde want door iedereen in te vullen. Behandeling op 17 mei moet worden uitgesteld of zal volkomen aanfluiting zijn wanneer peiling wel wordt meegenomen', meent geënquêteerde Geert.
'Ik denk dat er iets mis is gegaan met de adressenbestanden', reageert verkeerswethouder Michel Klijmij-van der Laan (GroenLinks). 'De peiling moet helpen om inzicht te krijgen in de wensen van inwoners en de kosten die dat meebreng, zoals de raad had gevraagd.' Vragen over wat er mis ging en hoe zwaar hij het resultaat laat meewegen, hoopt de wethouder dinsdag te beantwoorden. 'Dubbele stemmen zijn vervelend, maar het belangrijkste is wat mensen willen die iets anders dan op straat willen parkeren. Dus of het echt niet bruikbaar is ga ik snel bekijken.'