Huisartsen op bres voor neergestoken collega

De steekpartij vond plaats in de praktijk van Zuiderpark Huisartsen
De steekpartij vond plaats in de praktijk van Zuiderpark Huisartsen © Regio15
DEN HAAG - De Haagse huisartsen Christianne Mos en Nadja Kos zijn een crowdfunding begonnen om hun collega Vincent Zieren te helpen. Zieren raakte in februari gewond bij een steekpartij in de praktijk van Zuiderpark Huisartsen aan de Apeldoornselaan in Den Haag. Met de crowdfunding willen de collega's hem en zijn gezin de financiele ruimte geven om te herstellen zonder geldzorgen.
'Als recent afgestudeerde huisarts is Vincent zich aan het oriënteren op de arbeidsmarkt als waarnemend huisarts, om zo als vader van een jong gezin, te ontdekken waar en hoe hij wil dokteren', schrijven beide artsen op de website Gofundme. Ze beschrijven hoe het op 21 februari helemaal mis ging.
'Zo werkt hij in februari 2023 in een praktijk in Den Haag zuid, als hij op een dag op zijn spreekuur een patiënt ziet die verward oogt. Het lijkt dat Vincent hem niet verder kan helpen en bij afronden van het consult gebeurt het ondenkbare: de patiënt steekt Vincent meermaals neer. In een mum van tijd is Vincent van arts, patiënt in levensgevaar geworden.'

Meerdere operaties

Huisarts Vincent ligt drie dagen op de intensive care, moet twee operaties ondergaan en kan pas na anderhalve week ziekenhuis weer naar huis, schrijven de collega's. Inmiddels gaat het volgens hen fysiek en mentaal weer iets beter met hem. Maar de neergestoken huisarts was ZZP-er en dat heeft consequenties.
'Helaas is de uitkering van de arbeidsongeschiktheidsverzekering in deze ZZP- functie niet toereikend voor alle vaste lasten van een jong gezin, alsook voor de gemaakte medische kosten', schrijven de collega's daarover. 'We gunnen Vincent de financiële ruimte om te herstellen in zijn eigen tempo en in het tempo van zijn gezin.'

Al duizenden euro's opgehaald

Inmiddels zijn er tienduizenden euro's gedoneerd om de jonge huisarts en zijn gezin te steunen. De arts zelf heeft volgens de initiatiefnemers toegezegd om geld dat na zijn herstel overblijft, te doneren aan een nog nader te bepalen goed doel.