Jean deed alles met zijn tweelingbroer, maar sloeg hij hem ook dood?

De politie startte meteen een groot onderzoek na het aantreffen van het stoffelijk overschot
De politie startte meteen een groot onderzoek na het aantreffen van het stoffelijk overschot © Regio15
'S-GRAVENZANDE - De 51-jarige Jean van B. uit 's-Gravenzande blijft voorlopig vastzitten in verband met de dood van zijn tweelingbroer René, op 23 januari van dit jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt hem van moord. Zijn advocaat wil uitgezocht hebben of de dood van het slachtoffer niet een ongeluk kan zijn geweest.
Het lichaam van René van B. werd op dinsdag 24 januari gevonden in een huis aan de Van Heuven Goedhartlaan in 's-Gravenzande. Zijn tweelingbroer Jean werd aangehouden als verdachte. Tijdens de eerste inleidende zitting in de Haagse rechtbank bleek dinsdag dat het slachtoffer om het leven is gekomen door een stomp voorwerp of een val, zo citeerde de advocaat van Jean uit het voorlopige onderzoek naar de doodsoorzaak.
Hij benadrukte dat het onderzoek voorlopig is en dat daarom nog niet zeker is of Jean wel verantwoordelijk is voor de dood van zijn broer. In afwachting van het definitieve onderzoek pleitte hij dan ook voor schorsing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt. De rest van de familie heeft daar geen bezwaar tegen, zo betoogde Kok. De advocaat van de overige nabestaanden, Edwin Bosch, bevestigde dat.

Alles samen

De advocaat van Jean wees op verklaringen van andere familieleden, die tegen de politie hebben gezegd dat de tweelingbroers 'twee handen op één buik' waren die hun hele leven alles samen deden: lagere school, middelbare school en werk. Sinds René was gescheiden woonde hij ook bij Jean. Volgens hun werkgever waren ze onafscheidelijk.
Maar het OM wijst op de ruzie die er tussen de broers moet zijn geweest op die avond in januari. Hoe Jean zijn broer moet hebben geschopt en geslagen. Hoe hij daarna is gaan slapen en de volgende ochtend de bloedvlekken van de kastjes heeft geprobeerd te vegen. Dat past bij zijn eerste verklaring waarin hij zei: 'René zal wel overleden zijn. Ik heb hem echt hard geslagen.'

'Geen twijfel'

Het slachtoffer had volgens het voorlopige forensische rapport hersenletsel, gebroken ribben, een gebroken rechterarm en veel bloedingen. De officier van justitie bestrijdt dan ook de lezing van de advocaat van Jean: 'Te zeggen dat er twijfel is en dat het ook door een val kan komen is gewoon niet zo.' Dat de nabestaanden zich niet zouden verzetten tegen een eventuele in vrijheidsstelling van de verdachte is niet genoeg, zo zegt ze: 'Ik vertegenwoordig de maatschappij, niet de nabestaanden. 's-Gravenzande is een klein dorp en dit heeft voor veel beroering gezorgd.'
Jean zelf vertelde dinsdag hoe moeilijk het allemaal is: 'Voor de familie, voor mij, mijn nichtje die haar vader kwijt is. Het is een nachtmerrie.' Edwin Bosch, advocaat voor die overige familie, benadrukte dat na afloop ook nog eens: 'De familie ziet het als één groot ongeluk en worstelt met wat er is gebeurd. Een ongeval zou wat hen betreft reëler zijn dan doodslag.'

'Geen moord'

Dat het OM de verdachte vervolgt voor moord en er dus van uit gaat dat Jean met een vooropgezet plan heeft gehandeld, wil er bij de familie en hun advocaat niet in: 'Als het OM voor doodslag zou gaan dan zou ik het nog begrijpen, maar moord?', reageert Bosch. De rechtbank besliste uiteindelijk dat de verdachte in de cel moet blijven tot de volgende proforma-zitting, op 6 juli.