Meerdere inbraken en pogingen in Zoetermeerse flat werk van dezelfde mannen

De verdachten terwijl ze naar de flat lopen
De verdachten terwijl ze naar de flat lopen © Politie
ZOETERMEER - Twee inbrekers dachten waarschijnlijk ongezien te kunnen toeslaan bij meerdere huizen in een flat aan de Willemstraat in Zoetermeer. De camera's in de hal waren namelijk eerder al opzettelijk kapot geboord, maar de twee mannen zijn toch deels vastgelegd. Ook zijn ze gefilmd tijdens hun aankomst en vlucht én op de foto gezet door iemand die hen betrapte.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 9 mei. Meer zaken zijn hier te vinden.
Een bewoonster van een van de huizen in de flat is op donderdag 2 maart thuis. Ze is aan het werk en heeft een koptelefoon op, maar hoort toch vreemde geluiden bij de voordeur. Door het kijkgaatje ziet ze dat er een man heel dicht bij de deur staat. Als ze van binnenuit op de deur klopt en wat roept, gaat hij er samen met een handlanger vandoor via de noodtrap.
De deur en het kozijn van de woning blijken te zijn beschadigd. De mannen waren duidelijk bezig met een poging om binnen te komen. En dat huis is niet het enige: in dezelfde flat is diezelfde dag bij twee andere huizen ingebroken. Daar is onder andere contant geld gestolen. Bij nog eens twee woningen is een poging gedaan om binnen te komen. De politie vermoedt dat alle inbraken en pogingen het werk zijn van dezelfde mannen.

Op de foto gezet

De verdachten zijn te zien op een foto die is gemaakt door de bewoonster die hen betrapte. Ook camera's van het Randstadrailstation Dorp hebben de mannen vastgelegd tijdens hun aankomst en vlucht.
De gemaakte foto van de verdachten
De gemaakte foto van de verdachten © Politie
Daarnaast zijn ze te zien op beelden uit de hal van de flat. Dat beeld is wat vaag, omdat die camera's drie dagen eerder waren vernield. In de nacht van maandag 27 februari heeft een vermomde man de lenzen van de camera's kapot gemaakt met een boor. Dit is waarschijnlijk gedaan ter voorbereiding op de inbraken een paar dagen later. De man was toen samen met iemand anders, die hem moest optillen om goed bij de camera's te kunnen.
Camera's gesloopt als voorbereiding op reeks inbraken - Team West
De politie heeft geen aanwijzingen dat de inbrekers voor een specifiek huis kwamen. Mogelijk dachten ze dat ze in één keer veel inbraken tegelijk konden plegen in de flat. De beheerder van het gebouw heeft inmiddels de camera's vervangen en extra maatregelen genomen tegen inbraken.

Herkent u iemand?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem