Peiling: meerderheid Den Haag wil Richard de Mos terug in coalitie

© ANP
DEN HAAG - Een meerderheid van 64 procent van de Hagenaars vindt dat Hart voor Den Haag terug moet in de coalitie na de vrijspraak van Richard de Mos en Rachid Guernaoui. Dat blijkt uit een peiling van Peil.nl van onderzoeker Maurice de Hond. In opdracht van Hart voor Den Haag zelf voerde De Hond een steekproefonderzoek uit. Donderdag is er een raadsdebat over de gevolgen van de uitspraak voor de Haagse politiek.
Ruim twee weken geleden werden oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag vrijgesproken van corruptie. De rechter maakte in zijn vonnis korte metten met de verdenkingen die het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de Haagse politici en zes andere verdachten. Desondanks tekende het OM afgelopen donderdag een voorlopig hoger beroep aan tegen de uitspraak.
Onderzoekverantwoording van Peil.nl: In opdracht van Hart voor Den Haag is door Peil.nl op 5 en 6 mei jl. een steekproefonderzoek uitgevoerd naar de politieke/electorale situatie in Den Haag na de uitspraak van de rechter in de strafzaak De Mos c.s. op 21 april jl. Naast de normale landelijke steekproef van ruim 3000 deelnemers zijn ook ruim 500 inwoners van Den Haag ondervraagd. Mede door het afzetten van de antwoorden van de landelijke steekproef en de lokale steekproef is een goede indruk te krijgen van het oordeel van de kiezers, zowel in Nederland als in Den Haag.
Voor De Mos is het hoger beroep geen reden om af te zien van zijn plannen om als grootste partij terug te keren in de coalitie. Hij vindt dat zijn partij na de vrijspraak recht heeft op een plek in het college dat nu bestaat uit D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. De Mos lijkt hiervoor steun te krijgen vanuit de stad.

Deelname aan coalitie

Op de vraag of een of meer vertegenwoordigers van Hart voor Den Haag in het college moeten worden opgenomen na de 'duidelijke uitspraak' van de rechter antwoordt 64 procent van de ondervraagden 'ja'. Van de VVD- en CDA-kiezers is dat 68 procent. De kiezers van GroenLinks, PvdA en D66 zijn minder enthousiast. Van hen vindt slechts 29 procent dat Hart voor Den Haag terug moet in de coalitie.
Richard de Mos noemt de uitkomst van de steekproef een 'enorme steun in de rug'. 'De huidige coalitie, waarvan drie partijen Hart voor Den Haag op oneigenlijke gronden hebben uitgesloten van coalitiedeelname, kan niet langer wegkijken', zegt hij. 'Zeker niet als het college stelt het belangrijk te vinden om het zo broze vertrouwen in de politiek te herstellen. Als zij dat herstel van het vertrouwen bij de kiezer echt belangrijk vinden, dan neemt het de meer dan 30.000 Hart voor Den Haag- kiezers eindelijk serieus en laat het Hart voor Den Haag, als grootste partij van de Hofstad, als de wiedeweerga toe in het college.'

Ombudspolitiek

Verder blijkt dat zeventig procent vindt dat het OM het hoger beroep niet moet doorzetten. Ook bij deze vraag zijn er verschillen tussen kiezers van VVD en CDA enerzijds (71 procent) en die van GroenLinks, D66 en PvdA (57 procent) anderzijds. Van de ondervraagden staat 46 procent achter de ombudspolitiek. Hart voor Den Haag-stemmers zijn het meest positief (87 procent) en kiezers van GroenLinks, D66 en PvdA het minst (34 procent).