Juanito 'heeft spijt' van doden Esmeralda (33) en neersteken moeder en stiefvader

Juanito V. in de rechtbank
Juanito V. in de rechtbank © Theresa Hartgers
DELFT - 'Iedere ochtend als ik opsta, weet ik dat ze er niet meer is. Zij is het eerste waar ik aan denk. Als ik eet, denk ik aan haar. Als ik ga slapen, denk ik aan haar. Ik heb spijt, ik kan duizend keer "het spijt me" zeggen', vertelde Juanito V. (31) donderdag huilend in de rechtbank in Den Haag. De dertiger stak in februari zijn ex Esmeralda (33), haar moeder en stiefvader neer in Delft. Esmeralda overleed ter plekke aan haar verwondingen. Haar moeder en stiefvader (55 en 57) raakten zwaargewond. V. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) doodslag verweten en twee keer een poging tot doodslag.
De steekpartijen vonden 5 februari plaats op de Frederik van Eedenlaan in Delft. V. zou die dag rond 11.00 uur gearriveerd zijn bij de woning, waar zijn ex-vriendin Esmeralda met haar moeder en stiefvader woonde. Korte tijd later stak hij hen alledrie neer. Esmeralda werd in haar hoofd, lichaam en been gestoken. Haar moeder en stiefvader kregen messteken in onder meer hun hoofd, nek, lichaam en hals.
V. zou volgens het OM tijdens zijn eerste verhoor hebben gezegd dat hij naar Esmeralda was toegegaan om zichzelf iets aan te doen, voor haar ogen. Zo bleek tijdens de eerste pro forma zitting donderdag. De officier van justitie: 'Maar dat is niet wat er die ochtend is gebeurd. Verdachte is meteen in de aanval gegaan. Hij was meteen gericht op het doden van zijn ex.' Hij zou even weg zijn gelopen om daarna weer naar haar toe gaan en weer te steken. De moeder en stiefvader van Esmeralda zouden te hulp zijn geschoten en probeerden haar weg te krijgen, waarna ook zij meerdere malen werden gestoken. 'Op dezelfde levensbedreigende wijze', zegt het OM.
In de straat zijn zwarte schermen neergezet
In de straat zijn zwarte schermen neergezet © Omroep West
De nacht ervoor zou V. bij Esmeralda thuis hebben geslapen in de woning in Delft. Esmeralda zou die nacht emotioneel zijn geweest. De volgende ochtend vertrok V. weer naar België, waar hij woonde. Tijdens het rijden zou hij een sms'je hebben gekregen waarin stond dat Esmeralda het uit wilde maken. V. zou door het lint zijn gegaan, keerde om en reed terug naar Delft.
De dertiger vluchtte na de dood van zijn ex naar België, waar hij even later na een achtervolging werd aangehouden. Op Facebook had hij een bekentenis achtergelaten. 'Ik heb net drie mensen neergestoken, onder wie degene van wie ik hield.' En even later: 'Sorry Ieder1', zou hij hebben geplaatst voor zijn aanhouding.

Iedereen die betrokken was

Naast de moeder en stiefvader van Esmeralda, woonde haar zus de zitting bij in de rechtbank. V. was zelf ook gekomen. 'Iedere ochtend als ik opsta, weet ik dat ze er niet meer is. Zij is het eerste waar ik aan denk. Als ik eet, denk ik aan haar. Als ik ga slapen, denk ik aan haar. Ik heb spijt, ik kan duizend keer "het spijt me" zeggen', snikte hij luid. Hij vervolgde huilend: 'Het is niet alleen erg voor familie, maar voor iedereen die erbij betrokken was. Die dat moesten zien, mensen van het ziekenhuis, mensen die gepasseerd zijn.' De dodelijke steekpartij schokte dan ook veel bewoners in de Delftse wijk Voorhof.
Bij de woning in Delft zijn door buurtbewoners bloemen neergelegd
Bij de woning in Delft zijn door buurtbewoners bloemen neergelegd © ANP
Tijdens de tussentijdse zitting bleek de grote vraag of V. voor onderzoek naar het Pieter Baan Centrum in Almere zou moeten. Iets waartegen zijn advocate Sammy Laurier bezwaar maakte. 'Mijn cliënt heeft bekend, mijn cliënt wil meewerken en wil met psychologen praten. Maar mijn cliënt heeft de steun van zijn familie nodig. Hij is net overgeplaatst van Den Haag naar Vught, zodat zijn familie hem kan bezoeken. Ik begrijp niet waar de noodzaak vandaan komt om dan toch te kiezen voor het Pieter Baan Centrum', zei ze onder meer. Eerder zou V. in de gevangenis gestopt zijn met eten en drinken, omdat hij dood wilde.

Afgeluisterd telefoongesprek

Dat de verdachte werkelijk mee gaat werken, betwijfelde de officier van justitie alleen nog. Zo zou hij tijdens een afgeluisterd telefoongesprek met zijn broer hebben gezegd: 'Aan de telefoon kan ik niks zeggen, maar ik herinner me alles nog. Als ze mij twintig jaar gaan geven, maak ik zo'n flik (politieagent, red.) af. We zullen het zien. Ik ga het gewoon op onbekwaam spelen', las de officier van justitie voor. 'Er is diepgravend onderzoek nodig omdat verdachte misschien niet alles kan of wil vertellen. Ik weet niet of er sprake is van onwil of onmacht. Tot op heden is het een onverklaarbare geweldsuitbarsting die het verdient om tot op de bodem uit te zoeken', zei ze nog.
V. reageerde: 'Naar mijn broer toe probeer ik me sterk te tonen. Het enige wat ik nog heb is mijn familie, verder heb ik niks meer. Voor mijn familie is het onmogelijk om naar het Pieter Baan Centrum te komen.' De rechtbank vindt het echter noodzakelijk dat V. wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. 'Wij menen dat dit onderzoek noodzakelijk is gezien de ernst van de feiten waar meneer verdacht van wordt', stelt de rechtbank.
De volgende zitting is op 3 augustus.