Man uit Wassenaar filmt stiekem in Tikibad, rechter vindt het 'ranzige filmpjes'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een 34-jarige man uit Wassenaar krijgt een werkstraf van 40 uur en een voorwaardelijke celstraf voor het maken van 'ranzige filmpjes' van vrouwen en meisjes. De man maakte opnames met zijn mobieltje in de kleedkamers van het Tikibad in Duinrell. Naast de werkstraf moet de man van de rechter ook het contact met minderjarigen vermijden.
De verdachte, K.L. uit Wassenaar, maakte de opnames tussen eind november 2022 en eind januari van dit jaar. De gefilmde personen waren gedeeltelijk naakt. Hij bekende vrijdag bij de rechter dat hij de vrouwen en meisjes stiekem filmde, maar dat het zonder seksuele bedoelingen gebeurde. 'Ik ging naar het Tikibad om te zwemmen', verklaarde hij tegenover de rechter.
In een 'melige bui' kwam hij op het idee om andere bezoekers te filmen. 'Ik vond het gewoon grappig', vertelt K.L. daarover. Voordat hij ging zwemmen dronk hij ook alcohol om zijn 'sociale angst' weg te drukken. Dat was, gaf de verdachte toe.

'Wel degelijk een seksuele lading'

De rechter noemde de filmpjes van K.L. 'ranzig'. De opnames hadden volgens haar wel degelijk een seksuele lading. Ze wees daarbij op een opname van een naakt onderlichaam van een vrouw, waarop haar geslachtsdeel goed was te zien. 'Blote mensen vind ik wel mooi om te zien', gaf K.L. toe. 'Misschien had ik een nudistenpas voor het strand moeten nemen.'
Op de filmpjes waren ook enkele geklede gasten van het Tikibad te zien. Dat is net zo goed strafbaar, oordeelde de rechter. De opnames waren immers stiekem gemaakt, zonder toestemming van de personen die op film staan. De officier van justitie meende dat de verdachte daarmee 'een diepe inbreuk' had gemaakt op de privacy van de bezoekers van het Tikibad.

Angst aangejaagd

Bovendien had de verdachte ook de ouders van de aanwezige kinderen angst aangejaagd. 'Je moet er toch niet aan denken dat beelden van je dochter in een kleedkamer van het Tikibad over het internet gaan', zegt de officier van justitie. De verdachte heeft de opnames niet online gezet. 'Ik was ook nooit van plan ze te delen', zei hij ter verdediging.
De rechter nam de vooraf geëiste straf van het Openbaar Ministerie over. Die eiste namelijk een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Daarnaast moet de verdachte zich laten behandelen.