Lente is voorbij in Keukenhof, na ruim miljoen bezoekers is het seizoen weer over

Toeristen in Keukenhof
Toeristen in Keukenhof © ANP
LISSE - Keukenhof heeft een goed seizoen achter de rug. Er kwamen 1,4 miljoen bezoekers door de poorten van het bloemenpark in Lisse, net geen record. 'Het was een uniek jaar, door het koude en natte voorjaar. Dat was perfect voor de bloei in het park', legt directeur Jeroen Duyster uit.
Op het eerste gezicht lijkt het park er nog fleurig bij te staan en vraag je je af waarom er geen bezoekers meer rondlopen. Als je beter kijkt zie je bloemblaadjes verwelkt op de grond liggen. Het is duidelijk, de lente in het bloemenpark is voorbij.
De tulpen, hyacinten en narcissen bloeiden dit seizoen door het koude weer extra lang en toeristen van over de hele wereld konden er van genieten. Vanuit honderd landen togen ze naar Lisse. 'Wat voor ons heel goed werkte, is het invoeren van de tijdsloten. Dit doen we sinds corona en daardoor werd het bezoek goed gespreid', zegt Duyster.

Tuinmannen gaan klepelen

Acht weken per jaar is het bloemenhof geopend voor bezoekers. De overige 46 weken wordt er niet gelanterfant noch geluierd. Als eerste gaan nu zeven miljoen bloembollen de grond weer uit. Daarvoor beginnen de tuinmannen met klepelen. Dat is het verwijderen van het groene loof tot aan het maaiveld. Daarna wordt de grond afgegraven en in een bak gezeefd, de oude bollen komen op de compost terecht.
In de herfst is het tijd om de nieuwe bloembollen de grond in te doen. Wekenlang zitten de tuinmannen van Keukenhof op hun knieën in de aarde om de bollen in drie lagen te planten. 'Met de punt omhoog en niet te diep', is de goede manier om de bol te planten.
De bollen worden in Keukenhof geplant en niet gepoot. Desgevraagd wordt uitgelegd dat het natuurlijk een synoniem is: planten en poten, maar dat ze in Lisse over planten spreken. Je wordt bij wijze van spreken met pek en veren het dorp uitgejaagd als je het over bollen poten hebt. Het ligt waarschijnlijk net zo gevoelig als wanneer je op Scheveningen om haring in stukjes vraagt, de manier waarop de Amsterdammers haring eten. Het is 'not done'.
Het is aan moeder natuur hoe snel de bollen in bloei staan. Een ding staat wel vast: op 21 maart 2024 opent Keukenhof weer haar deuren. Het is dan extra feest, want het is de 75ste keer dat het bloemenpark in Lisse toeristen verwelkomt.
Keukenhof lijkt een mooie toeristische attractie. Oorspronkelijk is het bloemenpark opgezet als showvenster voor de bloembollenboeren, zo wordt in onderstaande video uitgelegd: