Wieteke 'Tante Lien' van Dort blaast 80 kaarsjes uit en zit nog lang niet achter de geraniums

Wieteke van Dort
Wieteke van Dort © ANP
DEN HAAG - Een Haags icoon blaast dinsdag tachtig kaarsjes uit: Wieteke van Dort. Het brede publiek kent haar van de Stratemakeropzeeshow tot het Klokhuis en het Nederlands-Indische personage Tante Lien dat zij decennialang vertolkte. Volgend jaar zal ze opnieuw in de bioscoop te zien zijn.
Van Dort zag op 16 mei 1943 het levenslicht in wat toen Nederlands-Indië heette. Op 14-jarige leeftijd kwam ze met haar familie naar Nederland en werd Den Haag haar thuisstad. Ze begon haar carrière als cabaretière bij Wim Kan. Later deed ze onder meer mee in de Stratemakeropzeeshow en in J.J. de Bom, voorheen: De Kindervriend. Ook is ze al jaren te zien in Het Klokhuis. Naast radio, tv, film en theater heeft Van Dort platen en cd's gemaakt en boeken geschreven.
Dat de Haagse tachtig wordt, betekent niet dat ze stil zit. Nee, ze treedt nog steeds op als Tante Lien. En ze speelt een belangrijke bijrol in de nieuwe romantische komedie 'Verliefd Op Bali' van regisseur Johan Nijenhuis. Wieteke zal half mei afreizen naar Indonesië voor de opnames van de film. Van Dort speelt in de film naar eigen zeggen de rol van 'oud omaatje'. Haar laatste rol in een bioscoopfilm speelde zij in 2010, toen ze te zien was als koningin in Sinterklaas en het Pakjesmysterie. Verliefd op Bali zal in 2024 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn.
Een kort overzicht van de roemrijke carrière van Wieteke van Dort:
Wieteke van Dort viert tachtigste verjaardag
Wieteke van Dort wordt door velen als een echt Haags icoon gezien, net als Paul van Vliet, Yvonne Keuls, Wim de Bie en Kees van Kooten. Stiefdochter Larissa Moody plaatste afgelopen weekend nog een ode aan Van Dort op LinkedIn. 'Met respect voor Wieteke, de vrouw van mijn vader, al meer dan 50 jaar mijn 'Lief'moeder. Die met 80 jaar oud nog steeds aan het werk is.'