Zorgen over nieuwe tramlijn: 'Wij voelen ons het afvoerputje van het ov'

De alombekende trams die door Den Haag rijden
De alombekende trams die door Den Haag rijden © ANP
VOORBURG - Inwoners van Voorburg maken zich zorgen over de plannen voor een nieuwe openbaarvervoersverbinding tussen Den Haag CS en station Voorburg. Dinsdagavond bieden zij de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg daarom een petitie aan waarvoor tweeduizend handtekeningen zijn verzameld. De bewoners vragen onder meer om meer invloed op de plannen en willen dat de gemeente kijkt naar alternatieve routes.
De petitie met de naam 'Stopknop HOV' is een initiatief van verschillende bewonersgroepen. 'We snappen niet dat de lijn door Voorburg moet, zeker niet langs Opa’s Veldje', vertelt Maarten Drabbe. Hij werkt mee aan de petitie. Opa's Veldje is een geliefd stukje groen in Voorburg waar de tram langs zal gaan rijden. 'Ik zou zeggen, knip die tramlijn doormidden. Laat de lijn naar Delft gewoon vervallen. Dat kan via de huidige tramlijn 1.'
De tramlijn loopt van Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg en naar Delft
De tramlijn loopt van Den Haag CS via de Binckhorst naar station Voorburg en naar Delft © Gemeente Den Haag
De nieuwe ov-verbinding is al drie jaar onderwerp van gesprek. 'Onze groep diende 680 zienswijzen in', vertelt Drabbe. Het idee voor de tramlijn ontstond door de bouw van duizenden nieuwe woningen in en rondom de Binckhorst. De nieuwe tramlijn zou het nieuwe woongebied beter bereikbaar maken.
'Er was een participatieproject. We konden de hele tijd meepraten, maar daar zie je weinig van terug in de plannen die er nu zijn. We voelen ons nu het afvoerputje van het Haags openbaar vervoer', stelt Maarten.

Lasten, geen lusten

De initiatiefnemers van de petitie stellen dat er voor Voorburg vooral lasten kleven aan dit plan. 'Door de tramlijn is er straks minder groen, meer trillingen en meer geluidsoverlast. Op de Geestbrug bijvoorbeeld', zegt Maarten. 'Daar gaat die tram dan zo'n twaalf tot zestien keer per uur overheen. Dan moet hij ook afgesloten worden voor autoverkeer. Stel je eens voor wat een impact dat heeft.'
Op veel gevels van huizen in Voorburg-West prijkt deze banner
Op veel gevels van huizen in Voorburg-West prijkt deze banner © Omroep West
De bezorgde bewoners verwachten een verkeersinfarct door de komst van de tramlijn. 'Onderzoek eerst de gevolgen eens goed.’ Maarten doet ook de suggestie dat bewoners van de nieuwe wonen op de Binckhorst ook best de fiets of een bus kunnen pakken.
Voordat de nieuwe tramlijn er komt, moeten de betrokken gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk eerst goedkeuring voor de plannen geven. Op dinsdag en op 26 en op 30 mei wordt er in de raad van Leidschendam-Voorburg over gesproken. Leidschendam-Voorburg is de eerste van drie gemeenten die over de plannen beslist. In totaal is een bedrag van 600 miljoen euro gereserveerd voor de nieuwe verbinding.