Honden mogen op veel plekken niet op strand, maar waar mag dat dan wel?

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © Omroep West
REGIO - Doorgaans kun je in de winter bijna op ieder strand terecht om de hond niet aangelijnd uit te laten, maar met de zomer voor de deur is dat net even anders. Bijna iedere gemeente hanteert andere regels voor honden op het strand, zeker nu het strandseizoen is begonnen. Omroep West zet op een rijtje waar je wel terecht kan met de hond.
In de winter kunnen honden in principe overal gewoon loslopen. Het strandseizoen begint zo rond april of mei - dat hangt er ook per gemeente vanaf - en dan mogen honden op sommige plekken alleen aangelijnd op het strand uitgelaten worden.
Wil je in de gemeente Westland met de hond naar het strand? Dan kan je in principe bij iedere strandopgang terecht, en mogen honden eigenlijk overal loslopen. Alleen bij de strandopgang aan de Karel Doormanweg in Ter Heijde zijn honden niet welkom van 15 mei tot 15 september. Verder moet je op het strand van de strandopgang bij de Strandweg oppassen dat je niet te ver loopt: tot het strand bij Beukel mogen honden loslopen.

Meer regels in Den Haag, Wassenaar

In Den Haag gelden weer andere regels. De stranden bij Scheveningen en Kijkduin zijn drukbezocht, dus daarom zijn de regels een stuk strenger. Vanaf 15 mei tot 1 oktober kan je op het Zuiderstrand overdag alleen terecht bij strandopgangen 2 (het einde van het parkeerterrein bij de Machiel Vrijenhoeklaan), 9 (de opgang bij de Kwartellaan) en strandopgang 10 (Duivelandsestraat).
In de avond en nacht, tussen 21.00 uur en 7.00 uur 's ochtends, mogen de honden op het gehele Zuiderstrand los. Wil je zekerheid hebben dat je hond ook overdag los op het strand mag in Den Haag? Dan kan je het best naar het Haagse Noorderstrand. Vanaf de laatste strandopgang van het Zwarte Pad mag de hond dag en nacht loslopen tot aan de grens met Wassenaar.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
In Wassenaar kan je niet zomaar meer op het strand van de Wassenaarse Slag terecht met de hond. In de periode van 15 mei tot 15 september mag je dan alleen nog met de hond naar de strandpaviljoens. Je moet de hond dan overigens ook aanlijnen, en je mag alleen achterlangs bij de paviljoens.
Vanaf strandpaal 92.25, voorbij de surfclub in Wassenaar, mag je weer wel met de hond los op het strand richting Katwijk. Wil je met de hond naar Scheveningen wandelen via het strand? Dan kan je vanaf paal 92.50 weer met de hond op het strand wandelen.

Katwijk en Noordwijk strikter

In Katwijk zijn ze vervolgens weer erg strikt aan de kust. Vanaf 1 april tot 1 oktober mogen er geen honden op het strand tussen 9.00 uur en 19.00 uur. Er is in de duinen wel een losloopgebied bij Vlaggeduin. Daar is jaren geleden een fiets- en wandelpad aangelegd in de duinen, tot aan de voetbalvelden van Quick Boys.
In Katwijk geldt het slechtweerbeleid overigens wel. Als de temperatuur buiten lager is dan 18 graden, of als het regent, mogen de honden ook op het hele strand los lopen. In Noordwijk zijn de honden tussen strandslag afrit 2 en strandslag afrit 21 in het hele hoogseizoen, van 1 mei tot 1 oktober niet welkom. Wel mogen de honden loslopen richting Katwijk aan zee, vanaf afrit 2 tussen palen 79.50 en 80.50, palen 75.00 en 77.50 en tussen palen 74.00 en 74.50.