Moeder van 11 maanden vermiste Johan de Bruijn houdt hoop: 'Hij is er nog'

Johan de Bruijn
Johan de Bruijn © Familie
DELFT - 'Een kind verliezen is het ergste wat een moeder kan overkomen. Maar je mag het afsluiten en het kind een rustplek geven. Ik heb niks…', vertelt een geëmotioneerde Mien, de moeder van de 42-jarige Johan de Bruijn uit Delft. Haar zoon is inmiddels elf maanden vermist en spoorloos. Toch houdt ze hoop: 'Mijn moedergevoel zegt dat hij nog leeft.' Wie een tip heeft over de vermissing, wordt gevraagd zich te melden.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 16 mei. Meer zaken zijn hier te vinden.
Vrijdag 17 juni 2022 is de dag dat het leven van Mien op zijn kop komt te staan. Johan raakt vermist nadat hij rond 18.30 uur vertrekt vanuit zijn woning aan de Meerkoetlaan in Delft, waar hij begeleid woont. 'Toen hij 19 of 20 was, werd vastgesteld dat hij psychotisch-schizofreen was. Hij hoorde stemmen in zijn hoofd. Daar kreeg hij enorme hoofdpijn van en raakte verstrikt in zichzelf', vertelt zijn moeder. Medicijnen helpen en in Delft leert hij om weer 'onder de mensen te komen'.
Het gaat goed en het plan is om in juli te gaan verhuizen naar een zelfstandige woning. Moeder is al gevraagd om te helpen behangen en het bankstel is al uitgezocht. 'Dus ik begrijp deze actie van hem niet', zegt Mien. Want als ze hem die dag in juni 2022 belt, krijgt ze geen contact. Johan is thuis weggegaan zonder persoonlijke spullen mee te nemen of een bericht achter te laten, iets dat niets voor hem is. En tot op de dag van vandaag heeft Mien niets meer van hem gezien of gehoord, terwijl ze normaal dagelijks contact heeft en elk weekend met hem op pad gaat.
Mien vertelt over de leuke dingen die ze met haar zoon deed en over de hoop die ze nog altijd heeft:
Moeder van vermiste Johan de Bruijn zit al elf maanden in onzekerheid - Team West
Johan is na zijn vertrek uit Delft nog bij een vriend in Schiedam geweest, zo blijkt later. Hij vraagt of die hem met de auto naar zijn moeder kan brengen. Maar het is al laat op de avond en dat lukt de vriend op dat tijdstip niet meer. Wel geeft hij hem een anonieme ov-chipkaart met saldo erop, zodat Johan met het openbaar vervoer kan gaan. Het is de laatst bekende keer dat Johan door iemand is gezien.
Als het tot Mien doordringt dat haar zoon verdwenen is, besluit ze om niet stil te blijven zitten. Ze gaat zelf en met hulp van anderen zoeken in Delft, Schiedam en Rotterdam. 'Ik heb alle inloophuizen aangedaan, het Leger des Heils, is hij daar geweest om te eten of te drinken? Maar niemand herkende hem.' Ook oproepen in de media en in Team West leveren niets op. En omdat Johan geen persoonlijke spullen zoals een telefoon of pinpas heeft meegenomen, is hij voor de politie ook niet te traceren.
Johan de Bruijn
Johan de Bruijn © Familie
Johan is inmiddels 42 jaar oud en 1,75 meter lang. Hij noemt zichzelf ook wel Jayjay. Hij heeft donkerblond kort geschoren haar, bruin/groene ogen en loopt een beetje voorovergebogen, met zijn hoofd naar beneden. Verder draagt hij vaak een pet of bandana op zijn hoofd.
Mien doet elf maanden na de vermissing van Johan een nieuwe oproep. 'Ik voel dat hij leeft. Hij is er nog. Ondanks zijn ziekte is het een survivor.' Ze hoopt dat mensen zich melden als ze iets van haar zoon hebben gezien of gehoord, of weten waar hij nu verblijft of is geweest. 'Laat je horen. Bel desnoods anoniem. Haal mij uit deze onzekerheid, want ik ga er aan kapot', besluit ze snikkend.

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem