LUMC: 'Rechter moet besluit kinderhartchirurgie snel van tafel halen'

Chirurgen in het LUMC
Chirurgen in het LUMC © ANP
LEIDEN - Het LUMC in Leiden wil dat het besluit om de kinderhartchirurgie daar weg te halen, snel van tafel gaat. Daarvoor heeft het ziekenhuis afgelopen vrijdag bij de bestuursrechtbank een kort geding aangespannen. Als de rechter het besluit niet snel - in ieder geval tijdelijk - van tafel haalt, dreigen volgens het LUMC 'op de korte termijn al onomkeerbare en ernstige gevolgen voor de goede zorg.'
Minister Kuipers van Volksgezondheid besloot 13 april om de kinderhartchirurgie over 2,5 jaar volledig te concentreren in de universitaire ziekenhuizen in Rotterdam en Groningen. Daarmee leek een eind te komen aan een discussie die inmiddels zo'n dertig jaar woedde. Maar al snel na het besluit werd duidelijk dat het LUMC in Leiden het er niet bij liet zitten.
Inmiddels is officieel bezwaar aangetekend tegen het besluit bij het ministerie van VWS. Een woordvoerder zegt dat het ziekenhuis van mening is dat het besluit van Kuipers 'in strijd is met Europese en Nederlandse wet- en regelgeving, zijn de gevolgde procedure en daarmee de uitkomst onrechtmatig en is de keuze niet tot stand gekomen op basis van een objectieve, transparante en zorgvuldige toetsing.'

Ook naar de rechter

Maar zo'n bezwaar bij het ministerie is voor het ziekenhuis niet genoeg. Er volgt dus ook een stap naar de rechter. Het ziekenhuis is bang dat als de voorbereidingen voor de concentratie van de kinderhartchirurgie doorgaan, dit al op korte termijn grote gevolgen heeft voor de zorg aan patiënten bij het LUMC.
Het ziekenhuis wil daar gaan concrete voorbeelden van noemen, maar een woordvoerder geeft aan dat als het besluit van Kuipers niet van tafel gaat, dit al snel gevolgen gaat hebben voor bijvoorbeeld de kinder-intensive care. Het kort geding bij de bestuursrechter dient waarschijnlijk binnen een maand à anderhalve maand.