Weer heibel in Haagse coalitie om woontoren van 180 meter: 'College heeft een tunnelvisie'

Impressie van de torens bij Den Haag Centraal Station in Den Haag
Impressie van de torens bij Den Haag Centraal Station in Den Haag © Rijnboutt
DEN HAAG - De bouw van woontoren de Bellevue naast het Haagse Centraal Station heeft weer tot onenigheid geleid in de coalitie. De VVD verwijt het college een tunnelvisie te hebben en voorbij te zijn gegaan aan de bezwaren van omwonenden. Ook is het veel partijen een doorn in het oog dat de ontwikkelaar die de Bellevue wil gaan bouwen, nog steeds geen financieel haalbaar plan heeft. 'Het was een onhaalbaar plan en het blijft een onhaalbaar plan', zei VVD-raadslid Rutger de Ridder.
Harde woorden van collegepartij VVD aan het adres van wethouder Robert van Asten (D66). VVD-raadslid De Ridder vindt het optreden van het college 'zwak', het is 'bang' om iets te doen en heeft een 'tunnelvisie'. 'De woontoren moet en zal er komen', zei hij woensdagochtend in een commissievergadering van de gemeenteraad.
In het najaar van 2021 begon het gedoe rondom de woontoren. Staedion en ontwikkelaar Patrizia maakten plannen om een toren van 180 meter hoog neer te zetten met 1200 woningen, waarvan dertig procent sociale huurwoningen. Het toenmalige college zag de plannen wel zitten, maar collegepartij VVD verzette zich ertegen omdat de toren te hoog zou worden. De hoogte stuitte ook op grote bezwaren van omwonenden.

Twintig meter lager

Een meerderheid van de gemeenteraad sloot zich bij de kritiek aan en bepaalde dat Bellevue twintig meter lager moest worden. Daarop dreigde de ontwikkelaar zich terug te trekken, omdat het bouwplan dan niet meer rendabel zou zijn. Hierna kreeg een deel van de gemeenteraad spijt, aangezien de woningen hard nodig zijn. Een meerderheid stemde daardoor alsnog voor de oorspronkelijke 180 meter. Ook moest het college maar weer in gesprek gaan met de ontwikkelaar om te kijken of Bellevue toch nog kan worden gebouwd.
Dat heeft het college gedaan en uit die gesprekken is gekomen dat een hoogte van 180 meter echt noodzakelijk is. 'Zowel de gemeente als de initiatiefnemers constateren dat als we snel tot de bouw van 1200 woningen willen komen, het originele plan met de oorspronkelijk bouwhoogte van 180 meter het meest kansrijk is', stelt het college. Maar zeker is het niet dat de ontwikkelaar kan gaan bouwen, omdat de marktomstandigheden inmiddels zijn veranderd. Daarom heeft de ontwikkelaar nog geen haalbaar businessplan.

Onhaalbaar plan

Dat is tegen het zere been van de VVD. 'Waarom verdoen wij onze tijd met een onhaalbaar plan?' vroeg De Ridder zich af. 'Het college heeft een houding van: laten we de bouwer maar een beetje te vriend houden.' Volgens de VVD heeft het college niets gedaan om alternatieven te onderzoeken om tegemoet te komen aan de bewoners. De Ridder: 'Het college heeft op zijn handen gezeten en is bang om iets te doen. Dat is zwak. Het college gaat gewoon door zonder met bewoners te praten.'
Ook coalitiegenoot CDA is kritisch. 'Er is nog geen zicht op een haalbaar businessplan', zei CDA-raadslid Hinke de Groot. 'Wij hebben daarom twijfels over de financiële haalbaarheid.' Maar collegepartij D66 maakt zich daar niet zo druk om. 'Als de ontwikkelaar zegt dat er een redelijke kans is op een haalbaar businessplan dan is dat voor ons voldoende', zei D66-raadslid Joren Noorlander. Hij vindt het vooral belangrijk dat Bellevue de mogelijkheid geeft om 1200 woningen te bouwen. 'Dat is in het belang van de hele stad.'

Luchtkasteel

Ook de oppositie, op de grootste oppositiepartij Hart voor Den Haag na, begrijpt niet waarom de raad in zou moeten stemmen met een voorstel als het businessplan nog niet eens haalbaar is. 'Hoe weten wij dat het geen luchtkasteel is', vroeg SP-fractievoorzitter Lesley Arp zich af. 'Instemmen met een luchtkasteel omdat de ontwikkelaar gaat stampvoeten doet de SP niet.' Arp drong er bij de wethouder op aan om duidelijkheid te geven over het gat dat in het businessplan zit. 'Gaat het om een gaatje of een gapend gat?'
Wethouder Van Asten kon die duidelijkheid niet geven, omdat de grond niet in eigendom is van de gemeente. 'Het gaat hier om een particulier plan voor particuliere grond', zei hij. 'Dan krijgen wij als gemeente niet de volledige toegang tot de boeken.' Bovendien stemt de raad niet in met een concreet plan, maar slechts met de kaders, zei hij. 'Daarbinnen moet de ontwikkelaar een plan maken en dat wordt later weer getoetst.'

Extra huizen

Van Asten benadrukte dat hij vooral het belang ziet van het bouwen van 1200 woningen. 'Daarom werkt de gemeente mee aan de plannen', zei hij. 'Dat is wat wij willen. De kans dat die woningen er komen is bij een hoogte van 180 meter het grootst. Als de raad niet instemt, is er geen zicht op deze extra huizen, want dan kan de ontwikkelaar niet verder werken aan dit plan.' Binnenkort praat de raad verder over de Bellevue.