Gevonden nepvuurwapen, foutparkeerders en openstaande boetes tijdens grote controle Scheveningen

De politie voert een controle uit
De politie voert een controle uit © Gemeente Den Haag
DEN HAAG - De gemeente Den Haag heeft woensdag aan de kust een grote handhavingsactie gehouden. Zo'n beetje iedere dienst die iets mag controleren is op pad gegaan. Nautische boa's gingen het water op, de voedsel- en warenautoriteit controleerde strandtenten, de pandbrigade controleerde huurhuizen en de politie onderzocht alles wat op wielen in de buurt van de Vissershavenweg reed.
Bij de grote verkeerscontrole in Scheveningen schreef de politie acht bekeuringen van 450 euro uit voor motoren die te veel herrie maakten. Ook werden er 62 scooters op de rollerbank gezet, waarbij er dertien keer een misstand werd vastgesteld.
Een bestuurder werd aangehouden voor het rijden onder invloed van drugs. Daarnaast werd er een vuurwapen in beslag genomen. Later bleek dat een neppistool te zijn.

Wielklemmen om belastingschuld

Niet alleen de politie had de badplaats uitgekozen om een controle te houden. Ook de Belastingdienst was aan het werk. De Rijksbelastingdienst spoorde voor in totaal 358.000 euro aan openstaande schuld op, waarvan bijna 42.000 euro direct betaald werd. Er is beslag gelegd op negen auto's en twee voertuigen werden in beslag genomen.
De gemeentelijke belastingdienst legde daarnaast beslag op zeven auto's voor een totale openstaande schuld van 18.590 euro. Zes auto's kregen een wielklem totdat de eigenaar de schuld betaald heeft, een automobilist rekende meteen af.

Bedorven voedsel en illegale gokkasten

Handhavers van de gemeente spraken mensen aan op fietsen in het voetgangersgebied op de boulevard. Ook schreven ze boetes uit voor het drinken van alcohol of blowen, want dat is langs de kuststrook verboden. Er werden 151 parkeerboetes uitgedeeld, omdat eigenaren niet (genoeg) betaald hadden en vijf keer vanwege fout parkeren. Controleurs van de HTM betrapten 64 zwartrijders tijdens hun controle.
Bij een controle van horecazaken is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij twee zaken voedsel tegengekomen dat weggegooid moest worden. Verder zijn er bij de horecacontrole illegale gokkasten gevonden en in een strandtent ook een slaapplek. De Haagse pandbrigade controleerde huurhuizen en vond te hoge huren, illegale kamerverhuur, energiefraude en een woningsplitsing zonder vergunning.

Alle handhavers verzamelen

De gemeente zegt dat het doel van de gezamenlijke controle- en handhavingsactie 'de veiligheid en leefbaarheid van onze badplaats' is.
In totaal zijn zo'n twintig handhavingsdiensten in actie gekomen: de verkeerspolitie, de Belastingdienst, het horecateam, de bikers, de Handhavingsorganisatie, het scanteam, het Mulderteam, de nautische boa's, de brandweer, Stedin, de douane, de Omgevingsdienst Haaglanden, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Haagse Pandbrigade, de dienst sociale zaken en werkgelegenheid van de gemeente, de HTM, de Maritieme politie, de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, de Vreemdelingenpolitie en het Haags Economisch Interventie Team.