Ratten en stank door afval naast bakken, afsluiting Vaillantlaan maakt het nog erger

© Omroep West
DEN HAAG - Voor de inwoners van Transvaal, Laak en Schilderswijk voelt het alsof ze op een vuilnisbelt leven. Afvalcontainers worden al jaren niet op tijd geleegd en sommige inwoners zetten hun vuil naast de bakken. De meeuwen doen de rest. Door de afsluiting van de Vaillantlaan is het afvalprobleem in de Haagse Schilderswijk nog nijpender geworden.
Raadslid Nur Icar van Denk in Den Haag is zichtbaar boos als hij naar het vuilnis in de straten rond de afgesloten Vaillantlaan kijkt. 'De bewoners zijn het zat. Dit kan niet,' zegt hij wijzend naar een zee van afval rond afvalbakken rond het Vermeerplein.
Het probleem speelt al jaren, maar doordat de vuilniswagens lastiger bij de containers kunnen komen door de werkzaamheden op de Vaillantlaan, is de afvaloverlast nu onhoudbaar volgens bewoners.

'Ze is verdrietig en wil dat het ophoudt'

Opvallend is dat bewoners van de Schilderswijk zelf naar de camera van Omroep West komen, om hun beklag over het afval te doen. De bewoners schamen zich voor familie en vrienden die op bezoek komen. De stank komt je tegemoet en ze hebben ratten zien lopen. Ouders houden kinderen van straat, omdat ze tussen het afval moeten spelen. Een meisje vertaalt voor een oudere Turkse mevrouw voor haar voordeur: 'Deze mevrouw zegt dat ze verdrietig is en wil dat dit ophoudt.'
De reactie van de bewoners zie je in deze video:
Bewoner: 'Ik schaam me rot'
'Het is te makkelijk om naar de inwoners van deze volksbuurt te wijzen', zegt raadslid Icar. 'Er is sprake van overbewoning. Er wonen veel mensen in dit gebied, zoals huizen vol arbeidsmigranten die in de kassen werken. Het afvalbeleid is daar niet op berekend. Er is geen inzet van de gemeente om dit op te lossen. Het kan een gedragsprobleem zijn, maar het kan ook dat de zogenoemde Oracs niet op tijd worden geleegd. De buurt wordt niet tijdig schoongemaakt. En afval trekt afval aan'.
Raadsleden van Denk in Den Haag hebben raadsvragen gesteld over de afvalproblemen. Ze hopen voor het einde van de maand antwoord te krijgen.