Fatale crash met vliegtuig van Haags verhuurbedrijf: 'Piloot vloog al jaren'

Het vliegtuigje op Rotterdam The Hague Airport
Het vliegtuigje op Rotterdam The Hague Airport © Alec Wilson via Flickr.com
DEN HAAG - In het westen van Kroatië is op zaterdag een Nederlands sportvliegtuig neergestort. Drie inzittenden kwamen daarbij om het leven, meldt het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het vliegtuigje was eigendom van het Haagse verhuurbedrijf Youfly B.V., dat een vliegtuig verhuurt vanuit Rotterdam The Hague Airport. Dat blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Volgens een mede-eigenaar van het bedrijf was de piloot een ervaren bestuurder van het vliegtuig.
Het toestel stortte neer in het bosrijke gebied Mali Makovnik, op de berg Kapela. Zo'n 120 reddingswerkers zochten zaterdagavond naar het toestel en de inzittenden, onder meer met drones en helikopters. Even na 19.00 uur werd het wrak van het neergestorte vliegtuigje gevonden door reddingswerkers. Persbureau Hina meldt op basis van de brandweer dat er drie doden zijn. Het verhuurbedrijf Youfly B.V. is om een reactie gevraagd, maar is telefonisch niet bereikbaar.
De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Volgens het Kroatische persbureau hing er die middag een dichte mist die het zicht mogelijk bemoeilijkte voor de piloot. Volgens Danko Petrin, de Kroatische hoofdinspecteur voor de luchtvaart, hoeft de dichte mist niet automatisch te betekenen dat het de oorzaak van het ongeluk is.

Geraakt door ongeluk

De mede-eigenaar van het bedrijf, Chris van Eijk, vertelt tegenover de NOS dat hij diep geraakt is door het ongeluk. 'De piloot kende ik, de andere inzittenden niet. De piloot vloog al jaren, hij was een van onze vaste huurders.'
Volgens Van Eijk had deze piloot de meeste ervaring met het toestel. 'Er zijn ongeveer zes mensen die het toestel kunnen besturen. Dit is een vaste kring die dit doet. Het vliegtuigje is al 15 jaar operationeel', sluit hij af.