Grote schade café na brandstichting door gemaskerde mannen: 'Idiote actie'

Er wordt onderzoek gedaan bij het café
Er wordt onderzoek gedaan bij het café © Omroep West
DEN HAAG - Twee gemaskerde personen gooiden volgens een getuige zondag een brandend voorwerp naar Café Plein aan het Soestdijkseplein in Den Haag. De uitslaande brand die volgde zorgde voor grote schade aan het café. De schrik zit er in de buurt goed in: 'Gelukkig is er niemand overleden. Wie doet zoiets? Ik kan het niet begrijpen.'
Maandagochtend doen vier agenten van de forensische opsporing onderzoek in het café. Een agent betreedt kort het pand met een speurhond, terwijl een andere rechercheur foto's maakt van de schade.
De schade in het pand is flink. Een raam naast de ingang is compleet gebroken en op de grond liggen grote stukken glas. Binnen zijn de muren zwartgeblakerd en naast de bar staat een stapel gesmolten, rieten stoelen. De voordeur van het pand is verzegeld met een sticker van de forensische opsporing.

Wakker van sirenes

De eigenaresse van een naastgelegen café is nog erg geschrokken van de brand. De vrouw noemt het 'een idiote actie' en heeft geen goed woord over voor de daders. 'Ik hoop dat ze snel gepakt worden. Ik ben boos en vind het heel erg voor de eigenaren. Gelukkig is er niemand overleden. Wie doet zoiets? Ik kan het niet begrijpen', verzucht ze.
Een buurvrouw van een naastgelegen woning werd wakker van de sirenes van de brandweer. De bewoonster besloot te gaan kijken en zag heel veel rook uit de ramen van het café komen. 'Ik ben blij dat er geen gewonden zijn gevallen, maar dit is wel heel erg', zegt ze als ze de schade de dag erna van dichtbij bekijkt.

Brandstichting

Bewoners van vier woningen werden tijdens de brand ergens anders opgevangen. Twee van hen hadden rook ingeademd, maar ze hoefden niet naar het ziekenhuis. De politie gaat dus uit van brandstichting en is op zoek naar getuigen. De gemaskerde personen zouden zijn weggerend in de richting van de Zuiderparklaan.