Na 40 jaar is snackcar nodig aan vernieuwing toe: 'Over drie maanden openingsfeest'

Fred en Rilana voor hun snackcar
Fred en Rilana voor hun snackcar © Den Haag FM
DEN HAAG - De snackcar van Fred en Rilana Steenwijk is al veertig jaar een begrip op de Loosduinsekade in Den Haag. Bewoners komen al jaren naar de snackcar voor een broodje speklap, de speciale pindasaus en de kroketten. Na al die jaren is de snackcar toe aan vernieuwing en dus komt er binnenkort een nieuwe kiosk op de hoek van de Volendamlaan.
De drukke verkeersader van de Loosduinsekade brengt veel klandizie met zich mee. Zo krijgen Fred en Rilana veel tramreizigers op bezoek, die in- en uitstappen bij de halte vlak voor de snackcar. 'Die komen dan snel even een frisje halen, of een ijsje', zegt Fred. Maar ook bouwvakkers, bewoners en voorbijgangers halen er een vette hap.
Deze week wordt de oude snackcar gesloopt, maar dat betekent niet dat het tweetal zonder werk zit. Klanten kunnen nu terecht bij de oliebollenkraam van het stel, die zij 's winters gebruiken voor de verkoop van de gefrituurde snack.

Veel verschillende mensen

Vooral voor Rilana is het even slikken dat de oude snackcar weggaat. 'Zij is er praktisch in opgegroeid', vertelt haar man Fred. 'Mijn schoonouders zijn de snackcar begonnen en wij hebben 'm in 2002 overgenomen. Door de jaren heen hebben we wel eens wat opgeknapt, maar na veertig jaar komen er wel wat gebreken. Dus een nieuwe kiosk is zeker welkom.'
Voordat Fred in de wereld van frituur stapte, werkte hij als automonteur. 'Toen mijn schoonvader met pensioen ging, vroeg hij ons of we het bedrijf wilde overnemen. Ik wilde het eerst een jaar de kans geven, maar ik merkte al heel snel dat het werk me wel trok.'
Binnenkort komt er een nieuwe snackcar
Binnenkort komt er een nieuwe snackcar © Den Haag FM
'Je merkt dat hier echt alle rangen en standen van de samenleving komen om een snack te halen', vertelt Fred trots. 'Ik zou nooit de hele dag in Wassenaar of Schilderswijk willen staan, maar hier zit je precies op het randje van Escamp en Loosduinen. Daardoor komen er veel verschillende mensen op de snackcar af.'

Krokettendag in trek

Een traditie die al veertig jaar bestaat, is de krokettendag. 'Dan kunnen mensen twee kroketten halen voor de prijs van één. Vooral ouderen vinden dat een geweldige actie', vertelt de Hagenaar. 'Die komen dan speciaal op de woensdag voor de kroketten.'
Dat de krokettendag populair is, blijkt wel uit de bestellingen van de klanten. Ook Sjaak, een bewoner uit Loosduinen, is even langsgereden om twee kroketten te halen. Toch zijn de snacks niet de enige reden waar hij voor langskomt. 'Ik kom hier wel eens lang om een babbeltje te maken. De oliebollen in de winter zijn ook erg lekker', vertelt Sjaak, die zijn mond afveegt met een servetje.

Favoriete snacks

Vooral patat, frikandel, kroket en kaassoufflé zijn geliefd onder het klantenbestand van Vermolen's Snackcar. 'Onze sterke kant is dat we heel toegankelijk zijn. Het is super laagdrempelig om hier gewoon even een snelle snack te halen. Ook als we de nieuwe kiosk gaan krijgen, willen we dat behouden.'
De nieuwe kiosk zal over ongeveer drie maanden klaar zijn. Fred en Rilana zullen het dan vieren met een openingsfeest.