Mysterie opgelost: geheimzinnige kunstenaars van boei melden zich

De kabouters staan symbool voor de twee anonieme kunstenaars
De kabouters staan symbool voor de twee anonieme kunstenaars © Rob Lammers
NOORDWIJK - 'Wat goed! Wat een leuk initiatief, eigenlijk zouden we heel Nederland zo'n kleur moeten geven.' Die gedachte gaat zaterdag door het hoofd van Rob Lammers van strandpaviljoen Vrijstaat Nederzandt. De boei op de rotonde aan de Langevelderslag in Noordwijk heeft namelijk onverwachts een make-over gekregen. En dat mysterie is nu dan ook opgelost: het blijken niet één, maar twee schilders te zijn.
'Ik rij iedere dag naar mijn werk langs die oude rode verroeste boei, die staat daar al jaren. En nu is hij helemaal omgetoverd tot een soort Delfts blauwe eyecatcher', zegt Lammers over het bijzondere voorval. Hij is zelfs zo enthousiast dat hij besluit een oproep te plaatsen in de hoop om contact te krijgen met de mysterieuze kunstenaar.
En met gewenst resultaat. Door de onverwachtse media aandacht konden de kunstenaren het niet laten om Lammers te contacteren. En ja, kunstenaren. Het gaat er namelijk om twee. 'Het is als een soort cadeau gegaan, om al het toerisme van de Langevelderslag te Noordwijk te laten genieten van dit bijzondere kunstwerk in een heel mooi stukje Nederland.'
De boei op de rotonde bij Nederzandt vóór de make-over
De boei op de rotonde bij Nederzandt vóór de make-over © Rob Lammers
De inspiratie hebben de twee 'kaboutertjes' gehaald uit het Gildemeesters project van de Reuzenbollen. Dit is een kunstproject waarbij manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol worden beschilderd door verschillende kunstenaars uit de bollenstreek. De tachtig reuzenbollen staan op een fietsroute van Leiden tot aan Haarlem.
'Doordat Keukenhof nu al ruim een week dicht en het bollenstreek toerisme een andere weg inslaat. Kunnen de toeristen alsnog genieten van het mooie reuzenbollen project. Het leek ze een mooie aftrap daar het strandseizoen ook weer gaat beginnen', vertelt Lammers.

Geen nieuw project

Volgens Lammers zijn de kunstenaars, die al jaren in de duinen wonen, 'trots op wat ze gedaan hebben en heel blij met alle positieve reacties.' Of er nog een nieuw project aan gaat komen durft Lammers niet te zeggen: 'Die kabouters zijn al best oud, dus ik denk dat het hierbij blijft.'
Wat de gemeente Noordwijk vindt van het nieuwe kunstwerk en is niet bekend. De gemeente was niet bereikbaar voor commentaar.