Groot alarm geslagen na brand, universiteit ontruimd

Geëvacueerde studenten staan buiten het universiteitsgebouw
Geëvacueerde studenten staan buiten het universiteitsgebouw © Omroep West
LEIDEN - Meerdere gebouwen van Universiteit Leiden zijn dinsdagochtend ontruimd als gevolg van een brand in een transformatorhuis en stroomuitval. Honderden mensen stonden op straat. De brand aan de Wassenaarseweg is inmiddels geblust en het pand wordt geventileerd, meldt de brandweer.
Rond 9.45 uur kreeg de brandweer een melding van de brand in het transformatorhuis, waarna de hulpdiensten met veel materieel uitrukten. Even na 12.00 uur was het vuur onder controle. Netbeheerder Liander doet nu onderzoek naar de schade in het transformatorhuis.
Volgens een woordvoerder van de brandweer was er zo groot opgeschaald, omdat er stroomuitval kon ontstaan bij de omliggende bedrijven op Leiden Bio Science Park. Uiteindelijk is de stroom uitgezet in meerdere gebouwen van de universiteit, andere gebouwen hebben er weinig tot geen last van.

Gorleaus, Pieter de la Court en faculteit

Vanwege de stroomuitval heeft Universiteit Leiden meerdere gebouwen ontruimd: de natuur- en wiskundefaculteit, de archeologiefaculteit, de faculteit sociale wetenschappen en het Universitair Sportcentrum. Aan studenten, medewerkers en docenten is gevraagd om thuis verder te werken.
Het is nog niet duidelijk wanneer de universiteitsgebouwen weer open gaan. 'We weten niet wanneer het is opgelost, de meeste mensen hebben hun spullen meegenomen zodat ze hun werk thuis kunnen uitvoeren', vertelt een woordvoerder van Universiteit Leiden.
De brand woedde in de kelder van dit transformatorhuis
De brand woedde in de kelder van dit transformatorhuis © Omroep West
Volgens de brandweer gaat het om een transformatorhuis dat alleen bedoeld is voor technische installaties. Er was weinig rook te zien, omdat de brand in de kelder zou zitten.