Universiteit woensdag weer open na brand

De brand in het transformatorhuis is met schuim geblust
De brand in het transformatorhuis is met schuim geblust © Regio15
LEIDEN - De gebouwen van Universiteit Leiden op het Leiden Bio Science Park zijn woensdag weer open na een brand in een transformatorhuis. Een woordvoerder van de universiteit zegt dat de gebouwen woensdagochtend alweer stroom hadden en open zijn gegaan.
De stroomvoorziening is in de nacht van dinsdag op woensdag hersteld. Het gaat om verschillende gebouwen van de universiteit: het Grotius-, Snellius-, Huygens-, en het Van Steenisgebouw. Daarin zitten onder meer de studies natuur- en wiskunde, archeologie en sociale wetenschappen.
Rond 9.45 uur kreeg de brandweer een melding van de brand, waarna de hulpdiensten met veel materieel uitrukten. Alle gebouwen op de Leidse universiteitscampus werden ontruimd. Even na 12.00 uur was het vuur onder controle.

Brand ontstond dinsdagochtend

De brand is volgens de brandweer ontstaan in 'meerdere kabels'. 'Er wordt nog onderzocht hoe precies, maar bij een verdeelstukje is de brand gestart.' Volgens de brandweer is de schade groot, er is veel roet en er is vervolgens met poeder geblust.
Volgens één van de docenten verliep de ontruiming rustig. 'Maar veel mensen hadden nog wel spullen binnen liggen. Dan zit je even zonder iets, dat is natuurlijk wel vervelend', vertelde hij kort na de ontruiming. 'Het is wel bijzonder dat dit gebeurt, dit hebben we eigenlijk alleen bij oefeningen.'

Mogelijk iemand in het huisje

De brandweer meldde eerder dat er mogelijk nog iemand in het transformatorhuis aanwezig was, omdat de deur openstond. Uiteindelijk is er niemand gevonden. Er wordt nog onderzocht waarom de deur van het transformatorhuis openstond.