Gebiedsverbod klimaatdemonstranten A12 opgeheven, verzoek om te demonstreren op Malieveld

Klimaatdemonstranten bij een eerdere blokkade van de A12
Klimaatdemonstranten bij een eerdere blokkade van de A12 © ANP
DEN HAAG - Het gebiedsverbod dat vijf klimaatdemonstranten kregen opgelegd, is door de rechter van tafel geveegd. Het vijftal mocht van het Openbaar Ministerie (OM) niet meer de Utrechtsebaan (A12) op, maar de rechter vindt het verlengen van die maatregel buitenproportioneel. De gemeente Den Haag wil voorkomen dat de Utrechtsebaan opnieuw geblokkeerd wordt en verwijst de klimaatactivisten zaterdag daarom naar het Malieveld.
De klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion kregen het gebiedsverbod al eerder van het OM opgelegd. In april werd de maatregel verlengd met negentig dagen. Daardoor zouden de vijf klimaatdemonstranten niet bij de aankomende blokkade van Extinction Rebellion op de A12 zijn. Het OM vindt de blokkade 'gevaarlijk en ontwrichtend'.
Daarom wordt de klimaatactivisten verzocht om op het Malieveld te demonstreren, dit mag van 12.00 uur tot uiterlijk 18.00 uur. Volgens burgemeester Jan van Zanen is het Malieveld 'voor zowel demonstranten als voor derden' veilig en is daar genoeg ruimte voor het verwachte aantal demonstranten. Of de activisten dit daadwerkelijk gaan doen, is niet zeker. Bij de vorige demonstraties hielden zij zich hier ook niet aan en blokkeerden zij alsnog het stuk snelweg.
Demonstranten van Extinction Rebellion blokkeerden op 11 maart urenlang de Utrechtsebaan. Hierbij werden 700 mensen gearresteerd.