Kwart eeuw patat van Bram Ladage in Den Haag: 'Vrolijkheid en verse olie zijn het geheim'

Het team van de Bram Ladage aan de Spuistraat in Den Haag
Het team van de Bram Ladage aan de Spuistraat in Den Haag © Bram Ladage
DEN HAAG - De bekende patatzaak Bram Ladage zit deze donderdag een kwart eeuw in Den Haag. De van oorsprong Rotterdamse patatboer rukt ook steeds meer op bij ons in de buurt. Naast de vestiging in het centrum van Den Haag - die nu jarig is - zitten ze ook op de Haagse markt. En verder inmiddels in Alphen aan den Rijn, Delft, Gouda, Rijswijk en Zoetermeer. Wat is hun geheim?
Dat vragen we aan Rocco Ladage (57), mede-eigenaar van het patatimperium. Bram is zijn oom. Vanaf zijn twaalfde helpt Rocco op zaterdag mee op de Rotterdamse markt, in de stoffenkraam van zijn vader. Maar de patatkraam van zijn oom op diezelfde markt vindt hij een stuk leuker ('geen gedoe met allemaal lastige vrouwen meer') en zo is hij langzaam doorgegroeid.
Via een patatzaak in Gouda en Schiedam nam hij in 1997 het pand in Den Haag over. Dat was toen in handen van Hans van Breukhoven, van de Free Record Shop, die er weinig succesvol pizza's verkocht. Hij vond een franchiseneemster die de tent runde. Eind 2022 is Rocco er zelf weer terug aan de Haagse Spuistraat, omdat de franchiseneemster ermee stopt. Hij belandde even zelf weer achter de bakwand, maar inmiddels is er een nieuwe franchisenemer gevonden.

Merk je cultuurverschillen tussen 010 en 070?

'De Hagenees is op zich een vrolijke gast, met het hart op de tong. Zegt alles wat er in hem opkomt. Maar ze zijn wel allemaal even hartelijk. Rotterdammers zijn soms wat gereserveerder. Hagenezen zijn soms ook wel wat zwartgallig, maar wel heel trouw. Sommigen komen echt elke week terug, jazeker.'
Rocco Ladage heeft zelf ook al heel wat piepers in het vet doen belanden
Rocco Ladage heeft zelf ook al heel wat piepers in het vet doen belanden © Bram Ladage

Wat is het geheim, dat je het 25 jaar volhoudt? Veel horecaformules houden er na een paar jaar mee op.

'We bestaan al 55 jaar. Sinds 1967. Het is een leuke, vrolijke club mensen. We werken met veel plezier en lol. Goede kwaliteit, dat is ook belangrijk. Netjes en schoon werken, olie op tijd verversen en dat in combinatie met die vrolijkheid, dan gaat het al gauw goed. In Den Haag hebben we ook wel veel concurrenten gehad, die zijn bijna allemaal dichtgegaan. Er is ook veel leegstand nu in de Spuistraat. Als de Universiteit Leiden hier straks komt te zitten, verwachten we wel veel nieuwe klandizie. In elk geval een beetje reuring.'

Er is natuurlijk veel veranderd in 25 jaar tijd. Denk aan nieuwe trends zoals vegan, doen jullie daar ook aan mee?

'Vegan is een kolfje naar onze hand, de aardappel is super vegan. We hebben ook vegan mayonaise en steeds meer snacks hebben we ook in een vegan-variant. Misschien openen we nog wel eens een honderd procent vegan filiaal.'

Gefrituurd eten heeft nog steeds een ongezond imago. Is dat terecht, hoewel de volvette mayo al is ingeruild voor fritessaus en er alleen nog maar verantwoord wordt gefrituurd?

'Dat imago is echt niet terecht. Straks met nieuwe Europese voedingsregels krijgen alle producten een kleur: rood, oranje, groen. Wat blijkt: onze patat is gewoon groen. We vallen in de gezonde categorie. Frituren is een manier van bakken. Het is plantaardig en er blijft maar zo'n 9 procent vet achter in het product. Ik weet zeker dat je beter een zak patat kunt eten dan een pizzapunt, donut of croissantje. Niet iedere dag natuurlijk, maar dat is logisch.'

Komen er nog nieuwe vestigingen bij in onze omgeving?

'Den Haag staat wel op de radar, het is toch wel echt een leuke stad met leuk publiek. We gaan echt nog wel één of twee nieuwe filialen openen.'
Zo zag de zaak aan de Spuistraat er een jaar of 15 geleden uit
Zo zag de zaak aan de Spuistraat er een jaar of 15 geleden uit © Bram Ladage

Elk jaar duiken er weer horrorverhalen op over een tekort aan patat. Dan is het weer te nat, dan te droog, nu is er weer gedoe over het teeltseizoen. Moeten we ons zorgen maken?

'Als het weer de komende maanden mee blijft werken, komt het wel goed. Wij hebben gelukkig goede afspraken met onze leverancier, die heeft voldoende liggen. Maar het komt ook heus wel weer uit de grond. De prijs? Ja, die blijft bij ons ook nagenoeg hetzelfde. We hebben wel iets moeten verhogen de afgelopen maanden, vanwege de gestegen kosten.'

Vandaag patat in Den Haag voor 25 cent, inclusief saus, dat wordt vast een gekkenhuis. Hebben jullie een paar potige beveiligers ingehuurd?

'Haha, nou… ik ben zelf de crowdmanager. We hebben een paar snelle dames die gauw patat kunnen scheppen en er staan hekken klaar, dus het komt allemaal wel goed.' De jubileumactie geldt alleen van 16.00 tot 19.00 uur voor het filiaal aan de Spuistraat in Den Haag.

Mensen die in de rij komen staan, maken kans op een jaar gratis patat. Dat klinkt als een droom… is dat dan elke dag een frietje of misschien wel drie keer daags?

'Dat niet, we gaan uit van één keer per week. Elke dag komen, dat ga je toch niet doen. Maar het is dan wel inclusief saus, ja. Die mensen gaan we gewoon verwennen.'
Vijf jaar geleden was er een soortgelijke actie voor het 20-jarig bestaan in Den Haag:

En Bram zelf? Zit die op Hawaii zijn geld te tellen van alle verkochte frieten?

'Nee nee, maar hij is al wel met pensioen. Die is inmiddels 74, dus die staat niet meer zelf te frituren. Hij bemoeit zich nog wel met één van de zaken in Rotterdam, omdat zijn zoon daar in staat. Hij is zeker wel trots op het imperium, ja.'

Laatste, maar niet geheel onbelangrijke vraag: is het nou friet of patat?

'Potverdorie, die vraag krijg ik nou altijd. Van mij mag allebei. Ik krijg hier in Den Haag ook klanten uit Voorschoten die het hebben over een frietje. Moet ik dan zeggen: patat? Dat is wat de Hagenees zegt. Tja, wij noemen het gewoon een Brammetje. Dan stoten we niemand voor het hoofd. Friet of patat, ik vind het allemaal prima, joh. Als het maar lekker is.'