Younes brengt bommenlegger naar woning in Rijswijk: 'Ik kreeg er 500 euro voor'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - De 22-jarige Younes H. uit Rijswijk is door de Haagse rechtbank veroordeeld tot 273 dagen jeugddetentie, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, vanwege betrokkenheid bij de aanslag op een woning aan het Park Hoornwijck in Rijswijk. Daar ontplofte op 29 december 2021 een vuurwerkbom bij een voordeur. H. had de bommenlegger naar het adres gereden.
De explosie bij de woning maakte onderdeel uit van de afpersing van het gezin dat op het adres woonde. Een andere man, de 23 jarige Abdullah M. uit Den Bosch, is de hoofdverdachte. Hij werd eind vorig jaar tot twee jaar cel veroordeeld. M. reed de moeder van het Rijswijkse gezin en haar dochter eind 2021 klem bij de Arc de Triomphe in Parijs, waar de dames waren vanwege een stedentrip.
De moeder kreeg te horen dat ze 72 duizend euro moest betalen aan M.. Dat bedrag had de verdachte tegoed van de zoon van het gezin. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat er vanuit dat de zoon in de auto- of drugshandel zat, en daarmee een schuld had opgebouwd bij Abdullah M.. Om hem onder druk te zetten, zou M. ook een vuurwerkbom hebben laten leggen bij de woning in Park Hoornwijck. Door de explosie raakte de gevel van de woning beschadigd.

Via Snapchat benaderd

Younes H. wilde lange tijd niets zeggen over zijn rol bij de aanslag, maar vertelde op de zitting twee weken geleden dat hij de chauffeur was. Via Snapchat was hij daarvoor benaderd. 'Ik kreeg er vijfhonderd euro voor. Ik vond dat wel een lekker zakcentje voor een ritje van tien minuten. In mijn achterhoofd wist ik wel dat het niet klopte, maar ik heb niet geluisterd naar dat stemmetje.'
De verdachte wilde niet zeggen wie de bom heeft neergelegd bij de woning. 'Vanwege de veiligheid van mezelf en mijn familie ga ik geen namen noemen', zei hij tegen de rechters.

Gebiedsverbod en werkstraf

De straf die H. heeft gekregen ligt in lijn met wat het OM had geëist. De verdachte heeft de jeugddetentie al ondergaan, en is alweer op vrije voeten. Hij moet van de rechtbank wel nog een werkstraf van 120 uur vervullen. Bovendien mag hij zich voorlopig niet vertonen in de omgeving van Park Hoornwijck.