A12 vrij van demonstranten, honderden aanhoudingen verricht

Demonstranten worden aangehouden en weggevoerd
Demonstranten worden aangehouden en weggevoerd © Omroep West
DEN HAAG - Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Inmiddels zijn bijna alle activisten van Extinction Rebellion (XR) van het wegdek van de A12 gehaald. De Haagse politie laat weten dat een agent gewond is geraakt nadat hij tijdens de aanhouding van een actievoerder zou zijn gebeten. Eén verdachte is hierop gearresteerd op verdenking van mishandeling,
Leden van Extinction Rebellion hebben de weg uiteindelijk uren geblokkeerd. De politie probeerde ze eerder al te ontmoedigen door ze nat te spuiten met waterkanonnen. Demonstranten die geen gehoor gaven aan de oproep om te vertrekken, zouden worden aangehouden. Het waterkanon is ook meerdere keren ingezet.
Sommige actievoerders stribbelden wat tegen en lieten zich de bus indragen. Veel mensen hebben spandoeken of vlaggen. Er komen steeds bussen aanrijden om demonstranten weg te brengen naar het politiebureau. Een verslaggever van Omroep West schat in dat er al zo'n twintig bussen vol met aangehouden actievoerders zijn vertrokken. In een bus gaan vijftig tot zestig mensen. De actievoerders zijn naar het stadion van ADO gebracht. Vanaf daar zijn ze vrij om te gaan en staan waar ze willen.
Enkele demonstranten hadden zich aan elkaar vastgelijmd met buizen. De politie heeft die buizen opengezaagd. Ook werd een soort brancard op wielen gebruikt, om actievoerders naar eigen zeggen 'veilig en effectief' te verplaatsen. Onder de aangehouden demonstranten was ook actrice Carice van Houten, meldt het ANP.
Een groep activisten was zaterdag rond 11.50 uur de Utrechtsebaan opgelopen, waar ze begonnen met het vormen van een blokkade. De actiegroep wilde daarmee demonstreren tegen fossiele subsidies. Naar schatting enkele duizenden zijn tegengehouden door een linie van de Mobiele Eenheid. De groep kon de tunnelbak niet in.

Waarschuwing vooraf

Vooraf werd gewaarschuwd dat het waterkanon zou worden ingezet als de demonstranten niet van het begin van de snelweg zouden vertrekken. Actievoerders die voor de waterwerper gingen liggen, zijn door agenten weggesleept. 'Ga weg van de A12, anders word je gearresteerd', riep de politie rond 13.45 uur op. Maar niemand gaf daar gehoor aan.
Twee waterwerpers waren aanwezig, die ook zijn ingezet. 'Ik ben verbaasd dat de overheid dit soort agressieve middelen gebruikt tegen vreedzame demonstranten', zei een van hen die kletsnat is geworden. Anderen riepen dat de waterkanonnen 'terug naar Duitsland' moesten. En weer andere omstanders zongen: 'Blus het vuur, niet het alarm.' Demonstranten hielden al rekening met een nat pak en velen hadden regenjassen aangetrokken. Ook hadden sommigen een zwembroek of bikini aan.
Volgens Omroep West-verslaggever Anniek Enthoven was de sfeer 'ongelofelijk goed'. 'Ik heb het gevoel alsof ik op een gezellig zonnig festival sta. Er wordt gezongen en er is muziek. Als er niet zoveel politie was, zou je denken dat je op een festival staat.'
Volgens de politie waren de actievoerders die op de snelweg zaten door de politieafzetting gebroken. De Utrechtsebaan werd in beide richtingen afgesloten. De burgemeester had de demonstranten naar het Malieveld verwezen, omdat het verboden is om een snelweg te blokkeren. Daar hebben de actievoerders geen gehoor aan gegeven. Ze werden bijgestaan door sympathisanten die zich hebben opgesteld aan het begin van de Utrechtsebaan. Volgens een politieagent zouden er meer dan 6000 mensen aanwezig zijn geweest.
Aangehouden activisten zijn naar bussen gedragen en weggebracht:
Klimaatactivisten A12 aangehouden en weggevoerd
Het is niet de eerste keer dat actiegroep Extinction Rebellion (XR) de snelweg blokkeerde. Op 11 maart werd de Utrechtsebaan urenlang bezet. Zevenhonderd mensen werden toen opgepakt. Het is nu de zevende keer dat XR demonstreert op de A12. Met de blokkades willen ze de orde verstoren om te demonstreren tegen fossiele subsidies.
De locatie is volgens XR uitgekozen, omdat de Utrechtsebaan tussen het tijdelijke Tweede Kamergebouw en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ligt. In de loop van de ochtend kwamen de eerste actievoerders aan. Ze verzamelden zich in de buurt van het centraal station, de Utrechtsebaan en het Malieveld.

Zoutoplossing op snelweg

Rijkswaterstaat heeft zaterdagochtend, in opdracht van de politie, een deel van de Utrechtsebaan van de A12 besproeid met een warme zoutoplossing. Die vloeistof moet voorkomen dat actievoerders zich kunnen vastlijmen aan het asfalt en zorgt ervoor dat het wegdek niet beschadigd raakt.
Vrijdagavond heeft de gemeente Den Haag ook al zwarte schermen laten plaatsen langs een deel van de A12, bij de Prins Clauslaan. Die zijn neergezet omdat volgens de gemeente Den Haag vanaf die plek bij eerdere vergelijkbare demonstraties voorwerpen werden aangegeven aan actievoerders die zich beneden in de tunnelbak bevonden en de weg blokkeerden. Ook werden er toen etenswaren naar beneden gegooid. De schermen zijn ervoor bedoeld dit soort acties te voorkomen. Zaterdagmiddag was het op die plek rustig.
Zwarte schermen langs de A12
Zwarte schermen langs de A12 © ANP
De actuele verkeersinformatie vind je hier!