Barbecueën moeilijk? Iedereen kan het met deze tips

LEIDEN - Met een extra lang weekend met prachtig weer voor de boeg, zullen veel mensen de BBQ afstoffen, de kooltjes opstoken en vlees erop gooien. Stokbroodje erbij en wat sausjes en klaar. 'Dat kan beter, leuker en vooral lekkerder', zegt Susan Aretz. De Leidse heeft een kookboek over barbecueën geschreven en deelt haar tips. 'Want iedereen kan barbecueën.'
Voor het maken van haar kookboek BBQ-tijd heeft Aretz uren vlees geroosterd, groentes gepoft en het vuur opgestookt. Ze kan dan ook met recht haar overtuiging uitdragen dat 'iedereen kan barbecueën'. Het moet maar eens afgelopen zijn met die geblakerde stukjes vlees die, vaak traditioneel, manlief van de BBQ haalt, terwijl de vrouw alles eromheen aan het redderen is. Susans belangrijkste advies: durf en heb vooral ook veel plezier.
Kijk hier naar BBQ-tips van Susan. Zo lukken jouw barbecue-gerechten altijd.
Tips om lekker en goed te barbecueën
Susan heeft veel meer tips voor een geslaagde BBQ, dan alleen die in bovenstaande video.
  • Je hebt eigenlijk altijd te veel
    Denk bij de inkoop na over wat je wil eten. Doordeweeks eet je ook geen 300 gram vlees. Dus dat hoeft tijdens het barbecueën ook niet. Je kan heel makkelijk ook een groentespies grillen op de BBQ. Doe dus aan de zuinige kant en investeer in een lekker dessert van de barbecue. 'Ik heb heerlijke gegrilde ananas en s'mores op de BBQ gemaakt.'
  • Gebruik de restwarmte van de BBQ
    Susan poft vaak nog na afloop van het barbecueën aardappels, knoflook en groentes. Je wikkelt de rauwe aardappel of groente in aluminiumfolie en legt die tussen de nagloeiende kolen. Je kan het van tevoren op smaak brengen met olijfolie, zout en peper. 'Zo maak je optimaal gebruik van de BBQ en heb je voor de volgende dag al de basis voor een lekkere maaltijd.'
  • Geen dure BBQ
    Als je wilt, kan je helemaal los gaan op BBQ-gebied en een slordige 1000 euro neertellen voor een BBQ. 'Dat hoeft niet', stelt Susan. 'Kijk voor jezelf hoe je de BBQ gaat gebruiken. Gebruik je hem maar een paar keer per jaar, dan voldoet een simpele BBQ. Wil je iets meer, dan adviseert ze een Kamado-barbecue te nemen. Bij deze soort kan je namelijk zelf door de ventilatiegaten de temperatuur in de BBQ beheersbaar houden.
Hieronder laat Susan zien hoe je haar nieuwe recept maakt: gevulde paprika salmon melt van de BBQ
Barbecue-recept: Gevulde paprika
Vulling: Twee blikjes wilde zalm, laten uitlekken en fijn snijden. Roomkaas er doorheen roeren, ongeveer 150 gram. Citrusrasp, zorg dat je je citroen goed hebt schoongepoetst. Een eetlepel kappertje. Een zak geraspte kaas, cheddar of een andere kaas. Op smaak brengen zout en peper. Tot slot verse kruiden, een combinatie van (krul-)peterselie, bieslook en dille. Drie paprika's, opensnijden, zaadlijsten verwijderen. Vullen.Een laagje water in een ovenvaste schaal doen.Paprika's erin en op de warme BBQ zetten. Afdekken met aluminiumfolie of deksel op barbecue. Klaar na ongeveer twintig minuten.