Yassine liet jongeren 'vuile werk doen' bij overvallen op juweliers

Diva Gold werd twee keer achter elkaar overvallen
Diva Gold werd twee keer achter elkaar overvallen © Regio15
DEN HAAG - 'De verdachte liet anderen, vooral minderjarigen, het vuile werk doen.' Het Openbaar Ministerie (OM) ziet Hagenaar Yassine O. als de man die jongeren ronselde voor overvallen op twee juweliers en een telefoonwinkel in Den Haag. Vanwege zijn 'aansturende rol' zou hij volgens het OM een celstraf van zeven jaar moeten krijgen.
Op 1 april 2022 vielen vier jongeren de telefoonwinkel aan de Kritzingerstraat binnen. Ze bedreigden de mensen in de zaak met messen en vernielden met hamers de vitrines waarin iPhones en Samsungs lagen. Voorbijgangers wilden hen tegenhouden, maar de overvallers wisten met de telefoons te vluchten.
Volgens het OM benaderde de 24-jarige Yassine O. jongeren op straat voor de overval op de telefoonwinkel. Hij zou ze 1.000 euro hebben geboden. Vlak voor de overval zou hij ze via Snapchat instructies hebben gegeven.

Meerdere overvallen

O. zou ook de overvallers hebben aangestuurd die 26 april en 8 juni tot tweemaal toe juwelier Zumrut aan de Dierenselaan probeerden te beroven. Tevens had hij een rol bij de overvalpoging een dag later op juwelier Diva, ook aan de Dierenselaan. De juwelier wist de overvallers te verjagen, nadat ze eerst wel een 86-jarige klant in de winkel met pepperspray hadden bespoten.
De 24-jarige verdachte zou een auto en een scooter hebben gehuurd om overvallen uit te voeren. Op een alarmpistool, die na de overvalpoging op juwelier Diva was weggegooid, vond de politie zijn DNA. Bij een van de overvalpogingen op juwelier Zumrut zou hij enkele straten verderop met een busje hebben gewacht.

'Hij was de drijvende kracht'

'Mijnheer was de drijvende kracht', verklaarde de officier van justitie donderdag bij de rechtbank over de overvallen. 'Hij stuurde kwetsbare jongeren aan en bleef zelf op een veilige afstand.'
'Ik ben op geen enkele manier betrokken hierbij', zei de verdachte over de beschuldigingen. O. woonde zelf in de buurt waar de overvallen plaatsvonden. Dan zou hij er toch nooit een overval laten uitvoeren, was zijn verweer. 'Zoiets hoort gewoon niet te gebeuren.'

Pistool aangeraakt uit nieuwsgierigheid

Hij ontkende dat het Snapchat-account waarmee de overvallers waren geïnstrueerd van hem was. Hij bekende wel dat hij ooit het pistool even had 'aangeraakt'. 'Maar dat was alleen uit nieuwsgierigheid.' Van wie het wapen was, wilde hij niet zeggen. De rechter doet over twee weken uitspraak.