Einde van tijdperk: LangeLand maakt plaats voor HagaZiekenhuis Zoetermeer

De naam ligt op de grond
De naam ligt op de grond © Omroep West
ZOETERMEER - Het tijdperk LangeLand Ziekenhuis heeft nu ook zichtbaar zijn langste tijd gehad. Donderdagmorgen zijn de kenmerkende blauw-groene letters van de gevel gehaald. Vanaf 1 juni prijkt de nieuwe naam boven de deur: HagaZiekenhuis Zoetermeer.
In 1988 opende het ziekenhuis de deuren in de wijk Buytenwegh De Leyens. Het ziekenhuis werd vernoemd naar een polder die in 1767 was drooggevallen: 't Lange Land. Sinds de opening kende het een zeer turbulente geschiedenis met een flink aantal bijna faillissementen, reddingen, plannen en uiteindelijk een fusie met het Haagse HagaZiekenhuis.
Ook die fusie ging niet zonder horten en stoten. Er gingen langdurige onderhandelingen en heftige ruzies aan vooraf. Dat had alles te maken met een van de reddingspogingen waardoor het ziekenhuis was toegetreden tot de Reinier Haga Groep, die uiteindelijk na jaren van onderlinge strijd in november 2022 ontplofte en uit elkaar ging.

HagaZiekenhuis Zoetermeer

Omdat de financiële situatie van het LangeLand Ziekenhuis eigenlijk al sinds de oprichting slecht was, kon het Zoetermeerse ziekenhuis niet zelfstandig verder. Een fusie met het HagaZiekenhuis moet er nu voor zorgen dat de stad met 127.000 inwoners toch een ziekenhuis behoudt. Vanaf 1 juni prijkt de naam HagaZiekenhuis Zoetermeer boven de ingang.
Zo ziet de ingang van het LangeLand er vanaf 1 juni uit
Zo ziet de ingang van het LangeLand er vanaf 1 juni uit © HagaZiekenhuis
Achter de schermen wordt op dit moment nog druk gewerkt aan het in elkaar schuiven van het LangeLand en het Haga. In de fusieplannen is afgesproken dat in Zoetermeer vooral 'planbare zorg' geleverd gaat worden. De spoedeisende hulp verdwijnt deels en er wordt nog flink gediscussieerd over de toekomst van de geboortezorg.