Stad op de schop: komende weken weer veel wegwerkzaamheden in Den Haag

Deze parade van gele borden zou Den Haag dit jaar grotendeels bespaard moeten blijven
Deze parade van gele borden zou Den Haag dit jaar grotendeels bespaard moeten blijven © Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat de komende maanden opnieuw werkzaamheden uitvoeren op een aantal belangrijke kruisingen in de stad. Dat kan soms wat opstoppingen veroorzaken in de ochtend- en avondspits, maar tot echt grote problemen leidt het naar verwachting van de gemeente niet. De kruispunten zullen ook niet helemaal worden afgesloten voor het verkeer, waardoor er geen omleidingen worden ingesteld.
Dat was vorige zomer wel anders. Toen wemelde het in de stad van de bekende gele omleidingsborden. Dit keer zal er altijd één rijstrook openblijven en wordt er rekening gehouden met de spits, belooft de gemeente.
Op de kruising Loevesteinlaan-Steenwijklaan is deze week begonnen met het vervangen van de complete verkeersregelinstallatie. Zo komen er nieuwe masten, verkeerslichten en kabels. Datzelfde gaat vanaf 5 juni gebeuren op de kruising Oude Middenweg en Pijlkruidveld.

Aan deze kruispunten wordt gewerkt

Midden in de zomer, vanaf 24 juli, gaan de kruisingen Prinsengracht-Lijnbaan en Zuiderparklaan-Apeldoornselaan voor drie weken op de schop. Ook hier wordt van alles vervangen. Er worden verkeersregelaars ingezet en de rijstroken worden om de beurt aangepakt om zo de boel open te kunnen houden.
De kruising Apeldoornselaan-Zuiderparklaan in Den Haag wordt binnenkort aangepakt
De kruising Apeldoornselaan-Zuiderparklaan in Den Haag wordt binnenkort aangepakt © Omroep West
Na de zomer wordt er geklust aan het Rijswijkseplein, ook een drukke verkeersader. Ook gaat dan weer een flink aantal kruispunten op de schop: Houtwijklaan-Hildo Kroplaan, Laan van Meerdervoort-Aaltje Noorderwierstraat, Beethovenlaan-Pisuissestraat en Lekstraat-Merwedestraat. Ook de kruising Binckhorstlaan-Weteringkade en omgeving worden onder handen genomen.
Met een beetje mazzel gaan daarbij ook niet alle rijstroken dicht, maar daar wordt nog op gestudeerd. 'Het kan zijn dat we het samenvoegen met andere werkzaamheden om overlast te beperken.' In dat geval zijn er volgens de gemeente misschien toch afsluitingen nodig.

Ook Den Haag Centrum staat op de agenda

In het centrum van de stad staan nog werkzaamheden op de planning om het autoverkeer in het noorden van het gebied terug te dringen en meer groen en fietspaden te realiseren. Wanneer die werkzaamheden allemaal beginnen, is nog niet bekend.
Soms lijkt het wel alsof Den Haag voortdurend open ligt. Maar dat kan niet anders, zegt een gemeentewoordvoeder. 'In een stad waar ruim een half miljoen mensen wonen, wordt er hoogstwaarschijnlijk altijd gewerkt. De stad moet immers onderhouden worden en toekomstbestendig zijn.'

Gemeente wil overlast beperken

Vorig jaar leidde dat dus tot een verkeerschaos omdat er op verschillende plek wel heel veel borden stonden. Dit jaar zijn er dus minder omleidingen. Heeft de gemeente daarvan geleerd? 'De gemeente Den Haag wil continu blijven leren en de wil de overlast voor iedereen beperken.'
Maar dat gaat niet zo eenvoudig, want de veiligheid komt altijd eerst. 'Het is belangrijk dat we een veilige situatie creëren voor zowel aannemer als omwonenden en weggebruikers.'

Overlast in Zeeheldenkwartier was 'uniek'

De werkzaamheden in het Zeeheldenkwartier waren vrij uniek, doordat er twee heel grote werkzaamheden en een middelgroot werk tegelijkertijd in hetzelfde gebied plaatsvonden. Er is toen gekozen om alles in een keer uit te voeren, in plaats van op meerdere momenten om de lengte van de overlast te beperken.'
Werkzaamheden rondom het Piet Heinplein in Den Haag
Werkzaamheden rondom het Piet Heinplein in Den Haag © Den Haag FM
Ondernemers klaagden toen steen en been over de slechte bereikbaarheid van hun zaak. Inmiddels is bijna alles weer open. De Elandstraat is nog wel de rest van het jaar dicht, daar is wel een omleiding. De brug van het Piet Heinplein wordt vernieuwd en ook wordt het plein opnieuw ingericht. Dat duurt allemaal dus nog even.