Middelbare school in Boskoop ontvangt dreiging via Snapchat

Schoolklas
Schoolklas © ANP
BOSKOOP - De christelijke middelbare school Yuverta in Boskoop heeft donderdagmiddag via Snapchat een bedreiging ontvangen. Wat die dreiging precies inhield, kan de politie nog niet zeggen. Omdat al vrij snel duidelijk was dat het dreigement 'copycat gedrag' was hoefden de leerlingen niet naar huis.
De scholengemeenschap Yuverta ontving donderdag, net als andere scholen deze week, enkele bedreigingen via social media. De eerste was donderdagochtend bij de school in Utrecht. Deze school ging uit voorzorg niet open en alle lessen werden afgezegd, legt een woordvoerder van Yuverta uit.
Later op de dag volgden nog twee dreigingen richting de scholengroep. Eerst ging het om de school in het Utrechtse Montfoort. Na overleg met politie en burgemeester werd volgens de woordvoerder besloten dat de school hier niet dicht hoefde. Alleen was er online al ongerustheid ontstaan, waardoor kinderen die naar huis wilden naar huis konden gaan en alle lessen niet meer doorgingen. Wel bleef de school open voor leerlingen en medewerkers die hier behoefte aan hadden.

'Niet nodig school te sluiten'

Niet veel later volgde ook een bedreiging voor de school in Boskoop. Op de middelbare vmbo-school aan de Zijde zitten zo'n 450 leerlingen. 'Omdat al snel duidelijk was dat het hier om 'copycat gedrag' ging, was het niet nodig om de school te sluiten', legt de woordvoerder uit. 'Natuurlijk hebben we de melding wel serieus genomen en is er intensief overleg met de politie en burgemeester geweest, maar samen kwamen we tot de conclusie dat een sluiting niet nodig was.'
Wel heeft de school een e-mail naar alle ouders gestuurd. 'Hierin hebben we de situatie uitgelegd en konden we de zorgen van de ouders wegnemen', legt de woordvoerder uit.

Meerdere scholen gesloten

Het is niet voor het eerst deze week dat er scholen gesloten moesten worden na bedreigingen. Ook in Amsterdam moesten diverse scholen hun lessen stopzetten. Of er een verband is, is nog niet bekend. 'Het heeft onze aandacht', meldt de woordvoerder van de politie. Afgelopen dagen ontvingen meerdere scholen in Amsterdam bedreigingen. 'Of er een verband is met Amsterdam, nemen we mee in het onderzoek.'