Hagenaar schrijft spannendste boek van Nederland

John Kuipers met de winnares van vorig jaar Marion Pauw
John Kuipers met de winnares van vorig jaar Marion Pauw © Stichting CPNB
DEN HAAG - De Haagse auteur John Kuipers heeft met zijn debuutroman Musserts schaduw het spannendste Nederlandstalige boek geschreven. Hij ontving hiervoor de Gouden Strop. De uitreiking was donderdag in Bibliotheek Neude in Utrecht.
Het boek speelt zich af in Den Haag aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal gaat over de Haagse politie die een moordonderzoek leidt naar NSB-leider Anton Mussert. 'Hij heeft een boek geschreven dat spannend is, maar dat ons ook op een unieke locatie neerzet, op een uniek tijdstip in de geschiedenis van ons land: Den Haag in de zomer van 1940. De jury vindt de combinatie van originaliteit, spanning, vertelstem en gelaagdheid onweerstaanbaar.'
De Gouden Strop wordt al sinds 1986 uitgereikt aan de beste spannende roman van het jaar. De prijs bestaat onder meer uit een bedrag van 10.000 euro. Kuipers kreeg de prijs uit handen van Marion Pauw, de winnares van 2022.

Het bedrog van Göring

Voor de Gouden Strop waren in totaal 41 inzendingen. Uit deze boeken werden vijf nominaties gehaald. Uiteindelijk ging Kuipers er met de hoofdprijs vandoor.
Voor de Haagse auteur is het zo een bijzonder thrillerdebuut geworden. Begin juni verschijnt het nieuwe boek van Kuipers, het bedrog van Göring. Dit boek zal zich eveneens in de Tweede Wereldoorlog afspelen als er in 1941 in de Hofvijver een lijk wordt gevonden.