Celstraffen tot 19,5 jaar geëist voor moord in Oud Ade: 'Mijn vader vertrouwde jou'

© Theresa Hartgers
OUD ADE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag tegen drie verdachten gevangenisstraffen van 19,5 en 18,5 jaar geëist voor de moord op Mimoun Bergoual (66) uit Oud Ade, op 29 december 2020. Alle vier de verdachten ontkenden nog steeds iets met de dood van de vastgoednemer te maken te hebben. Het OM vond de verklaringen van drie verdachten echter ongeloofwaardig. Voor één van de verdachten, Stevens S. (50), eiste het OM vrijdag wel vrijspraak.
Echtgenote van Mimoun, Latifa T. (40), hoorde een gevangenisstraf van 19,5 jaar tegen zich eisen. Tegen Zakaria C. (25) en Youssef C. (33) werd 18,5 jaar geëist. Stevens S. is de enige verdachte die op dit moment niet vastzit. 'Uit geen enkele bron volgt dat Stevens S. wetenschap had van een op handen zijnde moord. Dat is, ook bij medeplichtigheid, wel een vereiste', lichtte de officier van justitie zijn eis voor vrijspraak nog toe. Youssef C. wordt door het OM gezien als degene die Mimoun Bergoual om het leven heeft gebracht. T. en Zakaria C. zouden samen achter het moordplan zitten.
Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual werd op 29 december 2020 rond 7.00 uur door de politie dood aangetroffen in zijn slaapkamer van zijn woning aan de Hofdijklaan in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd. Toen de politie eenmaal ter plaatse was, bleek de achterdeur open te staan. In meerdere ruimtes werden bloedsporen aangetroffen van het slachtoffer. Op de veranda lag een baksteen, een van de ruiten van de woning bleek kapot geslagen. De slaapkamer was volgens het OM een ravage, ook was het huis helemaal overhoop gehaald. De vier verdachten, waaronder drie Fransmannen en dus de echtgenote van Mimoun, T., werden eind maart 2021 aangehouden.

Lijkt om deel van het vermogen te gaan

'In WhatsApp-gesprekken met Zakaria C. en met vertrouwelingen zien we een ongelukkige en ontevreden Latifa T. Ze lijkt klaar met de relatie met Mimoun en het lijkt haar te gaan om een eigen deel van het vermogen van Mimoun', zei de officier van justitie vrijdag. In april en mei 2020 werden volgens het OM giftige stoffen aangeschaft. In juli van dat jaar zou tussen Zakaria C. en T., die een affaire met elkaar hadden, zijn gesproken over een manier om Bergoual te doden. In november en december zou het plan zijn besproken om meerdere personen vanuit Frankrijk naar Oud Ade te laten reizen om 'de zaak te klaren'.
De inhoudelijke behandeling van de zaak nam deze week drie dagen in beslag. Dinsdag werd T. bijna de hele dag ondervraagd door de rechtbank. Sinds ze vastzit, heeft ze inmiddels twee keer haar verklaring veranderd. Ze meende dat ze nu toch écht de waarheid vertelde. Volgens haar vielen Youssef C. en zijn buurman, Stevens S., op die 29 december 2020 rond 1.30 uur de woning binnen. Youssef C. en Mimoun zouden hebben gevochten, zij zou door S. in de wc zijn opgesloten. Daarnaast zei ze ook dat Zakaria C. bij de overval betrokken was. Hij zou haar regelmatig onder druk zetten, bedreigen en mishandelen, zei de vrouw.

'Antwoorden vaak net naast de vraag'

'Er zijn meerdere redenen om uiterst behoedzaam om te gaan met haar verklaringen', zei de officier van justitie vrijdag. 'Haar antwoorden zijn vaak net naast de vraag. Het klopt niet dat T., zoals zij aangeeft, openheid van zaken geeft. Als je openheid van zaken geeft, dan vertel je wat je weet. Zij heeft meerdere keren onwaarheden verteld en daarmee, bewust, de opsporing op een verkeerd spoor gezet', zei het OM.
Dit is de boerderij waar de moord werd gepleegd
Dit is de boerderij waar de moord werd gepleegd © John van der Tol
Woensdag waren de drie mannen aan de beurt om hun verhaal te doen, wat tot de nodige frustraties leidde tussen de verdachten. Hoewel Zakaria C. dit altijd ontkende, beweerde Youssef C. wel degelijk contact te hebben gehad met Zakaria C., ook op de avond voor de moord. Ook zou Youssef C. samen met zijn buurman die avond van Frankrijk naar Oud Ade zijn gereden.
De reden was volgens hem om te 'bemiddelen'. Zo zou Zakaria C. eerder hebben gezegd dat zijn zus werd geslagen door haar echtgenoot en vroeg Youssef C. of hij naar haar toe wilde gaan om de echtgenoot 'wat angst aan te jagen' en de situatie tussen het getrouwde stel 'te sussen'. Zakaria C. en Youssef C. zouden elkaar eerder hebben ontmoet in een shishalounge in Frankrijk, zei Youssef C. Het OM oordeelde vrijdag de verklaring over het bemiddelen ongeloofwaardig te vinden.

Vasthoudend in zijn ontkenning

Net als T. dinsdag deed, gaf Zakaria C. woensdag verder weinig concrete antwoorden en bleef bij zijn eerdere verklaringen. Hij beriep zich meerdere malen op zijn zwijgrecht. De officier van justitie zei over zijn verklaring: 'Zakaria C. is vooral zeer vasthoudend in zijn ontkenning iets met de zaak te maken te hebben.'
Mimoun Bergoual
Mimoun Bergoual © Familie
Hoewel alle vier de verdachten vooral boos en geïrriteerd reageerden tijdens de zittingen, barstte Zakaria C. op dag drie toch even in huilen uit. Ook T. liet uiteindelijk een traan vallen. De familie van Mimoun had het moeilijk. Een van de kinderen van Mimoun, zijn zoon Mohamed, maakte vrijdag gebruik van zijn spreekrecht.
'Het is een verschrikkelijke ervaring. In korte tijd ben ik mijn vader, maar ook mijn moeder verloren', zei hij en richtte zich vervolgens tot T. 'Jij bent de oorzaak dat mijn leven 180 graden is gedraaid. Ik heb jou geaccepteerd in het leven van mijn vader. Met alles wat ik nu weet, heb ik het heel zwaar.'

'Mijn vader vertrouwde jou'

Kort voor zijn overlijden was Mohamed nog bij hem op bezoek geweest. 'Mijn vader sprak trots over jou. Hij zei dat jij zijn droomvrouw was, had toekomstplannen met jou. Ondertussen was jij met andere plannen bezig. Ik had het vermoeden dat er iets niet klopte. Maar ik kon mijn verhaal niet delen met mijn vader, omdat ik zijn gevoelens niet wilde kwetsen en hem niet teleur wilde stellen.'
'Mijn vader vertrouwde jou. Onbegrijpelijk hoe koelbloedig je kan zijn', vervolgde hij. 'Wij hebben nog steeds geen antwoord gekregen.' De rechter doet op 21 juni uitspraak in de zaak.