Invasie van rivierkreeften leidt tot grote zorgen bij waterschap: 'Ze vormen een grote bedreiging'

REGIO - De invasie van exotische Amerikaanse rivierkreeften zorgt voor een grote bedreiging van de waterkwaliteit. Er moet dan ook zo snel mogelijk een plan komen om ze massaal te gaan vangen. Dat staat in het nieuwe coalitieakkoord van de partijen die samen het Hoogheemraadschap van Delfland gaan besturen. 'Het aantal rivierkreeften en de schade nemen toe. Dat is uitermate ongewenst.'
Deze week werd bekend dat BoerBurgerBeweging gaat meebesturen in het Hoogheemraadschap van Delfland. De nieuwe partij vormt samen met VVD, de combinatie CDA, ChristenUnie/SGP én Natuurterreinen de nieuwe coalitie in het waterschap.
Het verbeteren van de kwaliteit van het water is voor de partijen één van de belangrijkste punten. Uiterlijk over vier jaar moet die sterk zijn verbeterd, stellen ze in het coalitieakkoord met als titel Water voor Mens en Natuur.
Vervuilende stoffen
De partijen willen de kwaliteit van het water vooral verbeteren door te zorgen dat er minder vervuilende stoffen in terechtkomen. Zo moet het gebruik van gewasbestrijdingsmiddelen aan strengere regels voldoen, vinden ze. Daarvoor zijn landelijke regels nodig. Maar ondertussen wil de nieuwe coalitie ook vooral in het Westland strenger gaan controleren en handhaven. Verder willen de partijen de verspreiding van chemisch stoffen beperken. Om dat te bereiken kiezen ze eventueel voor wat ze zelf 'onorthodoxe maatregelen' noemen. Een daarvan is het veranderen van de richting waarin het water stroomt.
Het halen van alle doelen wordt volgens de partijen onder meer gehinderd door twee obstakels: ganzen en Amerikaanse rivierkreeften. De partijen willen dat die laatste dieren nu 'grootschalig' worden gevangen. 'Zij vormen een grote bedreiging voor de ecologische toestand van onze wateren en ons watersysteem. Met andere waterschappen doen wij een dringend beroep richting de landelijke politiek om de bestrijding van deze exoten op te pakken', staat in het akkoord. De nieuwe coalitie hoopt dan ook dat snel duidelijk wordt wie verantwoordelijk is voor de kreeften-invasie. 'Dit moet op korte termijn want het aantal rivierkreeften en de schade nemen toe. Dat is uitermate ongewenst.'

Weidehommel
Tegelijkertijd hopen dat de partijen dat een aantal andere, 'iconische', diersoorten juist in omvang toeneemt: grutto, weidehommel, glassnijder, rugstreeppad en bittervoorn. 'Als het goed gaat met deze soorten, gaat het goed met de biodiversiteit.' Daarom moeten de eigen terreinen van Delfland groener worden. Kades en dijken krijgen meer bloemen en kruiden.
De partijen stellen in het akkoord ook onomwonden dat er flinke maatregelen nodig zijn vanwege de klimaatverandering. 'De omvang en het tempo daarvan wordt steeds duidelijker, het gaat sneller dan gedacht. We moeten er daarom rekening mee houden dat extreem weer steeds vaker voorkomt: het wordt natter en ook droger. We realiseren ons dat we in ons laaggelegen deltagebied gevoelig en kwetsbaar zijn voor weersextremen en zeespiegelstijging. Niets doen is dus geen optie.'
Kosten
De nieuwe coalitie hoopt de lasten voor de burgers zo laag mogelijk te houden. Dat wordt niet makkelijk, stellen de partijen. Er moet flink worden geïnvesteerd, bijvoorbeeld in een nieuwe zuiveringsinstallatie. Ook nemen kosten van salarissen en materialen toe. Doel is om de heffingen mee te laten stijgen met de inflatie.
De nieuwe coalitie in Delfland krijgt ook steun van de fractie van Ongebouwd, BVNL en JA21. Het nieuwe college van Delfland bestaat uit bestuurders van BBB (Robert Tieman), VVD (Peter Ouwendijk), CDA/CU-SGP (Manita Koop) en Natuurterreinen (Stijn van Boxmeer). Zij worden voorgedragen voor installatie tijdens de verenigde vergadering van 1 juni aanstaande.
Tot Hoogheemraadschap van Delfland behoren Delft, Den Haag, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Wassenaar, Westland en Zoetermeer.