Automobilist reed vrouw dood: werkstraf, rijverbod en schadevergoeding

Een 52-jarige vrouw overleed na het ongeval op de Melis Stokelaan in Den Haag
Een 52-jarige vrouw overleed na het ongeval op de Melis Stokelaan in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - De automobilist die op 5 november 2021 een vrouwelijke voetganger doodreed op de Melis Stokelaan in Den Haag, hoeft niet naar de gevangenis. Wel krijgt hij een werkstraf, een rijverbod en moet hij een flinke schadevergoeding betalen. Dat heeft de Haagse rechtbank bepaald. De 33-jarige Hagenaar gaf het slachtoffer geen voorrang terwijl ze op het zebrapad liep.
De 52-jarige vrouw werd 's avonds rond 20.30 uur aangereden en ongeveer twintig meter meegesleurd. De ambulance bracht haar naar de intensive care van het Westeinde ziekenhuis. Daar overleed ze een maand later aan haar verwondingen.
Tijdens de zitting twee weken geleden eiste de officier van justitie vier maanden cel tegen de automobilist. Ook zou hij twee jaar geen auto meer mogen besturen. Volgens de aanklager was de man schuldig aan de dood van de voetgangster. Hij had onvoorzichtig gereden. Doordat hij had geblowd, was zijn concentratievermogen aangetast, betoogde de officier van justitie. Na het ongeval bleek dat de automobilist te veel THC, een bestanddeel van wiet, in zijn bloed had.

'Enkel moment van onvoldoende aandacht'

Volgens de rechtbank is echter niet bewezen dat daardoor zijn rijgedrag ernstig was beïnvloed. Er was wel sprake van 'een enkel moment van onvoldoende aandacht' toen hij de vrouw geen voorrang verleende op het zebrapad. Maar dat vindt de rechtbank onvoldoende reden om de automobilist naar de gevangenis te sturen. Naast de werkstraf van tachtig uur, krijgt hij een rijverbod van een half jaar opgelegd. Bovendien moet hij de nabestaanden van de overleden vrouw 15.000 euro schadevergoeding betalen.
Haar zoon verklaarde op de zitting dat hij door haar dood van zijn moeder anderhalf jaar geleden zijn werk heeft verloren. 'Ik ben er nog iedere dag emotioneel over. Ik houd van hard werken, maar dat lukt me gewoon niet meer. Mijn moeder was hartstikke fit, grappig en gezellig. Ze praatte graag en veel.'