Nog één klimaatactivist A12 vast, rest weer vrijgelaten

De politie arresteert klimaatactivisten op de A12
De politie arresteert klimaatactivisten op de A12 © ANP
DEN HAAG - Er zit nog één klimaatactivist vast die zaterdag bij de blokkade van de A12 in Den Haag is aangehouden. De rest van de 48 arrestanten die de politie aanhield voor strafbare feiten als vernieling of belediging, is zaterdagavond weer op vrije voeten gesteld, melden de politie en een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De verdachte die nog vastzit, verzette zich bij zijn aanhouding en beet daarbij een politieagent, meldt de politie. Hij wordt dinsdag voorgeleid bij de rechter-commissaris.
Van de 48 arrestanten zijn er elf aangehouden voor vernieling en 34 voor het blokkeren of belemmeren van het verkeer. Zij vormden een gevaar voor het nog rijdende verkeer, doordat ze vermoedelijk via een afrit de Utrechtsebaan op zijn gegaan, zegt de politie. Onder hen was ook een ouder met een kind. 'De minderjarige is direct heengezonden bij aankomst op het hoofdbureau', meldt de politie. Verder zijn twee mensen aangehouden voor belemmering en belediging.
De officier van justitie gaat nu een beslissing nemen hoe het verder gaat met de zaken. 'Er wordt gekeken of er voldoende bewijs is en of er bijvoorbeeld een geldboete moet komen of een dagvaarding. Maar dat is nog niet bekend', zegt de woordvoerder van het OM.

Bijna 1600 aanhoudingen

Bij de blokkade van de A12 door Extinction Rebellion werden in totaal 1587 klimaatactivisten aangehouden. Het merendeel werd daarna op vrije voeten gesteld en zal niet worden vervolgd .