Vechtpartij bij Eritrees evenement in Rijswijk, meerdere gewonden

Vechtpartij bij Eritrees evenement in Rijswijk
Vechtpartij bij Eritrees evenement in Rijswijk © Regio15
RIJSWIJK - Opnieuw loopt een Eritrees evenement uit de hand in Rijswijk. Nog voordat het feest in het Event Plaza kon beginnen, gingen meerdere groepen mensen met elkaar op de vuist. Er vielen meerdere gewonden, meldt de politie. Een iemand werd gestoken, een ander gebeten door een politiehond. In augustus vorig jaar werd een Eritrees feest op dezelfde locatie verboden, eerst door de gemeente en later door de rechter. Na de massale vechtpartij heeft de burgemeester het Event Plaza tot 01.00 uur 's nachts gesloten.
De politie meldt dat de Mobiele Eenheid (ME) is ingezet op de Rijswijkse Lange Kleiweg om de vechtende partijen onder controle te krijgen. Tientallen politievoertuigen en meerdere ambulances zijn op de vechtpartij afgekomen. Ook werd de omgeving afgezet. De politie meldt een aanhouding.
Uiteindelijk heeft de Rijswijkse burgemeester Huri Sahin besloten dat het feest niet door kan gaan en dat het zalencentrum vandaag dicht moet blijven. 'Zodat de situatie niet verder kan escaleren en de veiligheid voor iedereen kan worden gewaarborgd', zegt Sahin in een verklaring. 'Ik vind het vreselijk dat bij de wanordelijkheden gewonden zijn gevallen. De wanordelijkheden die buiten plaatsvonden waren duidelijk gerelateerd aan het feest in Event Plaza'.

Eerder verboden

In augustus 2022 kreeg de Stichting Nederlands Eritrees Platform (SNEP) geen toestemming van de rechter om een evenement te houden in Rijswijk, vanwege de 'risicogevoeligheid' van dat feest. Het evenement was te laat aangemeld bij de gemeente. De politie kan eerste Pinksterdag niet bevestigen dat het evenement waarbij de vechtpartij is uitgebroken van dezelfde organisatie is. 'Er is wel een Eritrees evenement aangemeld voor vandaag', zegt een woordvoerder.
De Eritrese evenementen van SNEP worden sinds 2003 in Rijswijk gehouden. Op de feesten is al langer kritiek, omdat er regelmatig hoge vertegenwoordigers van de regeringspartij worden uitgenodigd. Binnen de Eritrese gemeenschap bestaan grote spanningen tussen aanhangers en tegenstanders van het autoritaire regime van het land. In het verleden zijn er om die reden tegendemonstraties georganiseerd. Eritrese evenementen gelden daarom vaak als risicogevoelig.

Tegendemonstratie

Bij het evenement op eerste pinksterdag zou de Eritrese onafhankelijkheidsdag gevierd worden. Op 24 mei 1993 is het Afrikaanse land onafhankelijk van Ethiopië geworden. Op Twitter zijn beelden te zien dat er voor het Event Plaza een tegendemonstratie gehouden wordt tegen het evenement. De Leidse hoogleraar Mirjam van Reisen, die ook in Tilburg werkt als professor internationale vraagstukken, schrijft dat het gaat om een vreedzame demonstratie tegen het Eritrese evenement.
In januari 2020 liep bij een zalencentrum in Den Haag ook een Eritrees feest uit de hand en volgde een confrontatie met de politie. In 2017 liep ook een Eritrees evenement in Veldhoven uit de hand toen demonstranten wilden voorkomen dat het feest gehouden werd.