Burn-Out Brandweer dooft stress bij gasten op Nederzandt

NOORDWIJKERHOUT - Een brandweercorps dat zich richt op burn-out klachten. Het lijkt een grap en dat is het deels. Zondag siert de historische brandweerbus van 'brandweercommandant' Robbert Minderhoud strandplaats Nederzandt. Na twee burn-outs te hebben gehad heeft hij besloten het roer om te gooien. Maar hoewel zijn sessies vol brandweeruitingen zitten heeft hij verder niets met de brandweer te maken.
'Wat doe je als als je oververhit, uitgebrand of uitgeblust bent? De metafoor is natuurlijk wel leuk dus die heb ik geleend van de brandweer, waarvoor hartelijk dank.' Wat de brandweer hier zelf van vindt? 'Dat zal ik ongetwijfeld nog te horen krijgen van ze, maar af en toe kleur ik graag buiten de lijntjes', vertelt Robbert over zijn brandweerbus.
Robbert heeft jarenlang in het management van verschillende technologiebedrijven gewerkt. Een baan met veel stress en hij krijgt tot twee keer toe een burn-out. Voor hem het teken het roer om te gooien. Hij tikt een brandweerbus op de kop. Hiermee staat hij zondag bij de drukke strandopgang in Noordwijkerhout om yoga- en klankschaalsessies te geven.

Happinez lezen op strand

Het doel is vooral mensen na te laten nadenken over hun eigen levensstijl en vormen van ontspanning. Terwijl Robbert Happinez tijdschriften uitdeelt, die vooral bij vrouwen gretig aftrek vinden, stelt hij ze vragen: 'Heeft u weleens last van stress?' 'Ja', beaamt een consultant die een dagje naar het strand gaat met haar drie kinderen.
Met de Happinez in haar handen vertelt ze Robbert dat ze naast een drukke baan en drie kinderen maar weinig tijd voor zichzelf overhoudt. Ze vindt het een verrassende actie. 'No stress en goed aan jezelf denken. Maar ik heb niets voor mezelf meegenomen, dus ik ben erg blij met deze Happinez die ik straks kan lezen op het strand.' Ook kunnen mensen die zich een beetje uitgeblust voelen via een gratis intake kijken of ze professionele hulp nodig hebben.
Bekijk hier een intake in de brandweerbus van Robbert Minderhoud:
Burn-out intake in de historische brandweerbus van Robbert Minderhoud
Hoe ludiek ook, het initiatief is echt bloedserieus. 'Ik maak mij al lange tijd zorgen over de hoge werkdruk, het altijd aan staan en de alsmaar oprukkende technologie in onze levens. Het normale menselijke contact dreigt te verdwijnen; we worden geregeerd door algoritmes met eenzaamheid en angsten tot gevolg.'
Op de vraag of Robbert hier vandaag staat ter meerdere eer en glorie van zichzelf of van iets anders is hij eerlijk. 'Natuurlijk moet ik ook een boterham verdienen en is het belangrijk dat mijn cliëntenpraktijk loopt, maar uiteindelijk is mijn doel te groeien als mens en ook een beter mens te worden. Daarom organiseer ik dit. Ik verdien hier niets aan, sterker nog: het kost me alleen maar geld.'