Strengere regels voor padelbanen moeten geluidsoverlast voorkomen

Er komen strengere regels voor padelbanen
Er komen strengere regels voor padelbanen © ANP
REGIO - Er komen strengere regels voor nieuwe padelbanen. Ze mogen niet meer zo dicht bij woningen worden neergezet als in het verleden. Hiermee willen gemeenten geluidsoverlast voorkomen.
Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Het is een combinatie van tennis en squash en wordt veel bij bestaande tennisverenigingen gespeeld. Bij de opkomst van de padelbanen gingen gemeenten ervanuit dat padel ongeveer evenveel geluidsoverlast zou geven als tennisbanen. Hierdoor moesten padelbanen minimaal vijftig meter van huizen worden gebouwd in een rustige woonwijk.
Maar in de praktijk gaat dit niet op. Bij padel gebruiken de spelers de glazen wanden van de baan om de bal te spelen. Dit voortdurende getik zorgt voor veel irritatie bij omwonenden. 'Van de tennisbanen hier heb ik totaal geen last', vertelt Trudy Broertje, die in Den Haag op ongeveer honderd meter van een padelbaan woont. 'Maar dit klinkt wel even anders. Alsof er pistoolschoten worden gelost.'

Grotere afstand in woonwijken

Niet alleen in Den Haag wordt er geklaagd over de geluidsoverlast van de nieuwe sport. Meerdere gemeenten hebben hiermee te maken als ze banen toestaan in woonwijken.
Voor de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) reden om een nieuw beleid op te stellen. Nieuwe padelbanen moeten aan strengere regels voldoen. In rustige woonwijken moet een club op minimaal 160 meter van woningen zitten als er twee padelbanen worden aangelegd, wil een vereniging vier banen, dan moet de afstand 210 meter worden.

Aanvraag kansrijk of niet

De VNG benadrukt dat afstand slechts een van de factoren is die bepalen of een padelbaan voor geluidsoverlast zorgt. De ligging, grond en eventuele geluidsdempende bebouwing kunnen helpen. De VNG benadrukt dan ook dat alle aanvragen individueel behandeld en bekeken moeten worden en dat de nieuwe afstand slechts een richtlijn is.
De meeste gemeenten in de regio hebben al aangegeven deze richtlijn ook te gaan hanteren. Volgens de gemeente Den Haag is de nieuwe richtlijn handig voor aanvragers om op voorhand al te kunnen zien of een aanvraag voor nieuwe padelbanen kansrijk is of niet.

Extra eisen stellen

Mocht een aanvrager een baan hebben binnen de opgegeven afstand van 160 of 210 meter, dan kan de gemeente extra eisen stellen aan de baan. Zoals extra geluidswerende maatregelen of een beperking in de speeltijd. De padelbanen zouden dan in de avonduren niet gebruikt mogen worden. De gemeente heeft deze extra maatregelen al bij twee aanvragen gesteld, schrijft het gemeentebestuur in een brief aan de gemeenteraad. Door deze beperkingen is het financieel niet meer mogelijk om de padelbanen te realiseren en zijn beide aanvragen ingetrokken, zo laat het college weten.
Ook in Gouda worden de nieuwe richtlijnen van de VNG gebruikt, laat een woordvoerder weten. 'Gouda heeft geen beleid ten aanzien van padelbanen, maar als er een nieuwe aanvraag komt dan hanteren we in principe de richtlijnen van de VNG als uitgangspunt.' In Gouda zijn op dit moment twee padelbanen. 'Op de plek waar de banen uiteindelijk zijn gekomen, zijn geen woningen in de directe omgeving', legt de woordvoerder uit.

Verrijking van het sportaanbod

In Leiden liggen er al vijf padelbanen en tennisvereniging Stevenshof heeft een vergunning aangevraagd voor nog twee banen binnen de gemeente. Volgens een woordvoerder is de sport een aanwinst voor de stad. 'Padel is de snelst groeiende sport van Nederland. Het college beschouwt padel als verrijking van het sportaanbod in Leiden.'
Wel is het voor de gemeente belangrijk dat de nieuwe banen niet voor overlast zorgen. 'Net als voor alle andere sportvoorzieningen geldt dat het aanleggen padelbanen moet voldoen aan alle relevante wet- en regelgeving, waaronder ook op het gebied van akoestiek.' Bij een aanvraag moet er dan ook een rapport opgesteld worden waarin wordt beschreven wat de geluidshinder van een nieuwe baan zal zijn.

Alleen voor nieuwe banen

Met de nieuwe regels hopen de gemeenten te voorkomen dat nieuwe padelbanen voor overlast gaan zorgen. Wel benadrukt de gemeente Den Haag dat de richtlijn alleen geldt voor nieuwe banen. Bestaande padelbanen die dicht bij woonwijken zijn gebouwd, mogen gewoon blijven. 'De bestaande padellocaties in de gemeente zijn in overeenstemming met het bestemmingsplan en voor de bouw ervan zijn vergunningen afgegeven', schrijft de gemeente. Bovendien zijn er volgens het college ook geen overtredingen van de regels geconstateerd.
Hierdoor kan de gemeente niets doen tegen de geluidsoverlast die door bewoners wordt ervaren bij de bestaande padelbanen, maar hoopt het deze klachten in de toekomst te kunnen voorkomen.