Moeder neemt dochter regelmatig mee naar werk, nu treedt ze daar op: 'Toch wel heel vet'

Janne Kolpa (l) en Annet Uittenboogaard (r)
Janne Kolpa (l) en Annet Uittenboogaard (r) © Omroep West
DEN HAAG - In de 35 jaar die Annet Uittenbogaard bij het Haagse World Forum werkt, heeft ze heel wat beroemdheden zien langskomen. Ze zag Sting in de Statenhal en recent nog president Zelensky van Oekraïne. Maar de belangrijkste optredens voor haar, vinden de komende weken plaats. Dochter Janne Kolpa staat zeventien keer op het podium als ensemblelid in de musical Les Misérables. 'Geen enkele voorstelling is zo bijzonder als deze', stelt Annet trots.
De eerste voorstelling in Den Haag is net achter de rug en Janne heeft even tijd voor ze vanavond weer op de planken staat. 'Het is écht de eerste keer dat ik in het World Forum speel. Ik ben altijd met mijn moeder mee naar werk gegaan, dus ik ken de kantoren beter dan backstage', lacht ze. 'Ik moest de artiesteningang zoeken, daardoor ben ik nog nooit naar binnen gegaan.'
De liefde voor musicals heeft Janne met de paplepel ingegoten gekregen. 'Toen ik zwanger was van Janne heb ik Les Misérables in Antwerpen gezien. Haar oom, Rein Kolpa, speelde de rol van Marius. Dat was voor het eerst dat ik met musical in aanraking kwam', vertelt Annet. 'Ik vond het zo prachtig. Thuis draaiden we die muziek ook veel en voor haar opleiding heeft Janne regelmatig een nummer uit de musical opgevoerd.'

'Vet om hier te staan'

Natuurlijk hadden ze er wel over gefantaseerd, Janne op het podium in het World Forum. Annet weet nog goed hoe dat gesprek ging toen Janne Muziektheater studeerde in Tilburg en weer eens bij haar moeder op haar werk was. 'Ik liep toen met Janne door de zaal, wees op het podium en zei: 'Goh je zal hier toch eens staan'', herinnert moeder Annet zich. 'Janne antwoordde: 'Dat zou toch vet zijn''.
Moeder en dochter wisselen een liefdevolle blik. Janne vult aan: 'Ik dacht: dat is toch wel heel ver weg, dan moet je in een grote productie worden aangenomen.' Maar die droom kwam uit. Na haar afstuderen vorig jaar deed Janne auditie voor Les Misérables, ze werd aangenomen en nu speelt ze op de werkplek van haar moeder. 'Wat het ook speciaal maakt, is dat ik heel veel mensen ken die hier werken', legt Janne uit.

Op hetzelfde podium als Freek Bartels

Annet nam haar dochter regelmatig mee naar voorstellingen op haar werkplek. Janne: 'Ik keek naar al die sterren, die hebben me geïnspireerd om dit vak te doen.' Naar welke musicals in het World Forum heeft moeder Annet haar dochter meegenomen? Ze sommen in één adem op: 'Beauty en the Beast, Ciske de Rat, Evita, My Fair Lady en Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat.' In die laatste speelde Freek Bartels de hoofdrol.
Toen bewonderde Janne hem vanuit de zaal, nu staan ze op hetzelfde podium. Bartels in de rol van politie-inspecteur Javert, Janne in heel veel rollen als ensemblelid. Je ziet haar onder andere als fabrieksarbeider, dame van lichte zeden, dorpsbewoonster en gast op de bruiloft.

'We weten dat we doodgaan'

Maar welke van al die eindeloze rollen vindt Janne het leukst? 'Het meest geniet ik van de barricades in de tweede akte. Dan zijn we als vrouwen ongeveer twintig minuten op het podium en kan je echt je eigen lijn spelen', vertelt ze. 'Het is een ontroerend moment. De laatste avond voor de strijd begint. Je bent bang, we weten dat we doodgaan', legt de musicalactrice uit.
'In die scène begin ik met verband rollen, ik verzorg iemand die gewond is geraakt aan zijn arm en ik help de mannen met munitie aangeven. In al die hectiek zingen we 'Drink met mij'. Dat is een heel kwetsbaar stuk en daar geniet ik heel erg van', gaat Janne verder. Moeder Annet beaamt het: 'Het is heel bijzonder.'
De voorstelling van zondagavond 28 mei moest vanwege een technisch mankement geannuleerd worden. Bezoekers worden omgeboekt of krijgen hun geld terug, laat producent De Graaf & Cornelissen Entertainment weten.