Burgemeester Den Haag sluit pand Suri-Change na ontploffing

© John van der Tol
DEN HAAG - Ook in Den Haag sluit de burgemeester een vestiging van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change na een incident met een explosief zondagnacht. Dat gebeurde vrijdag al in Amsterdam en Rotterdam volgde zondag. Het pand aan de De Heemstraat moet zes maanden dichtblijven.
Bij het filiaal in de Haagse Schilderswijk ontplofte in de nacht van zondag op maandag rond 2.15 uur een explosief. Volgens de politie vielen er geen gewonden en raakte alleen de voordeur beschadigd. In Rotterdam was het pand van Suri-Change aan de West-Kruiskade zondagochtend vroeg het doelwit. Daar raakte door een ontploffing de deur ontwricht. Er werd een verdachte gezien die naderhand is weggerend. Naar deze persoon wordt gezocht.
De Rotterdamse locoburgemeester Robert Simons besloot zondag de twee filialen van Suri-Change in de stad te sluiten voor de duur van minimaal drie maanden. Amsterdam sloot eerder al drie vestigingen. Daar waren vorige week explosies, bij een van de kantoren zelfs in twee opeenvolgende nachten. Die panden gaan voor zes maanden dicht. De gemeente Amsterdam maakte maandag bekend alle in gebruik zijnde panden van de Surinaamse geldwisselketen te sluiten.

Ondergronds bankieren en witwassen

De burgemeesters sluiten de panden, omdat de openbare orde in het geding is, er gevaar voor herhaling bestaat en er een strafrechtelijk onderzoek loopt tegen Suri-Change.
Suri-Change kwam in het nieuws omdat op 27 maart in Rotterdam, Barendrecht en Rhoon vijf personen werden aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het op grote schaal ondergronds bankieren en het witwassen van crimineel geld, vermoedelijk afkomstig uit de cocaïnehandel. Het onderzoek richt zich op criminele geldstromen die via dit bedrijf zouden plaatsvinden, waarbij een van de verdachten gebruik zou hebben gemaakt van een crimineel financieel netwerk in Nederland, Slowakije en Suriname.