'Onbeheersbare situatie' op Den Haag CS, NS haalt bankjes weg

Den Haag CS
Den Haag CS © ANP
DEN HAAG - De overlast, agressie en diefstallen op Den Haag Centraal Station zijn de afgelopen maanden zo sterk toegenomen dat de situatie 'onbeheersbaar' is geworden. Dat schrijven ProRail en de NS aan de gemeente Den Haag. Vooral dakloze EU-migranten zorgen voor overlast. Het verplaatsen van een aantal bankjes naar een plek achter de ov-chipkaartpoortjes moet de oplossing bieden.
Volgens ProRail en de NS hebben de problemen zich de afgelopen tijd opgestapeld. Het aantal meldingen van overlast is in de periode van januari tot en met april 2023 opgelopen naar 166. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er nog 128. Ook het aantal vermogensdelicten is gestegen van twaalf in 2022 naar 89 dit jaar. Verder steeg het aantal meldingen van agressie tegen reizigers van 14 naar 47 en ging het aantal meldingen van agressie tegen medewerkers omhoog van veertien in 2022 naar 29 dit jaar.
De overlast komt vooral in de ochtend en avond voor en wordt volgens ProRail en de NS 'veelal veroorzaakt door dakloze EU-migranten'. Het gaat om winkeldiefstal, vervuiling, agressie en overtreden van de huisregels, schrijven de vervoersbedrijven. 'Dit leidt tot onbeheersbare situaties. Een situatie waarin reizigers, winkeliers op het station en medewerkers zich op bepaalde momenten van de dag niet meer veilig voelen.' Hierdoor komt de 'prettige en gastvrije ontvangst' onder druk te staan.

Over twee maanden weer kijken

Om de situatie te verbeteren zijn al extra mensen ingezet en is er meer schoongemaakt, maar dat heeft niet geholpen. 'Om die reden hebben ProRail en de NS in goed overleg met de gemeente Den Haag besloten over te gaan op het verplaatsen van enkele bankjes.' Het gaat om de bankjes naast de Starbucks en Albert Heijn To Go. Deze zijn half mei 'voor een onbepaalde tijdelijke periode' naar een plek achter de ov-chipkaartpoortjes verplaatst. Over twee maanden wordt gekeken of de maatregel geholpen heeft.
Tegelijkertijd gaan ProRail en de NS in gesprek met de stichting Barka, die dakloze Oost-Europese migranten helpt en daklozenopvang de Kessler Stichting. 'Daarnaast zullen lange termijn maatregelen uitgewerkt worden met betrekking tot de zitgelegenheden, zodat reizigers en bezoekers, zowel voor als achter de poortjes, voldoende zitvoorzieningen hebben in een prettige omgeving.' De foodcourt en de stenen poefjes blijven wel voor de ov-poortjes staan.

'Belangrijke plek voor rust en ontmoeting'

De Haagse tak van de ChristenUnie-SGP heeft verontwaardig gereageerd op het weghalen van de bankjes. 'Dat is niet de bedoeling, want deze bankjes zijn een belangrijke plek voor rust en ontmoeting', reageert fractievertegenwoordiger Elisa van Vliet op twitter. Tijdens de commissievergadering op woensdagavond heeft de partij vragen gesteld.
Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen meldt dat de overlast op en rond het station al langer bekend was bij de gemeente. De brief van ProRail en NS geeft volgens hem 'een extra impuls' aan gesprekken over overlast tussen de drie organisaties en daklozenorganisaties. De vier partijen kijken of meer maatregelen moeten worden genomen om overlast tegen te gaan, welke is nog niet bekend.