Oud-minister Bruno Bruins (VVD) gespreksleider in Den Haag na zaak-De Mos

Bruno Bruins
Bruno Bruins © ANP
DEN HAAG - Voormalig VVD-minister Bruno Bruins is door de fractievoorzitters van de Haagse gemeenteraad gevraagd als onafhankelijk gespreksleider. Hij zal de komende weken met alle partijen in de raad in gesprek gaan over de gevolgen van de vrijspraak van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Hart voor Den Haag.
Vorige week donderdag besloot een meerderheid van de gemeenteraad tot het aanstellen van een onafhankelijke gespreksleider. Die moet in kaart gaan brengen hoe de Haagse raad verder moet nu De Mos en Guernaoui door de rechter zijn vrijgesproken van corruptie. Een motie van de Partij voor de Dieren hierover kreeg voldoende steun. Zelf vindt Hart voor Den Haag dat het nu recht heeft op een plek in het college, maar daar krijgt de grootste partij in de stad voorlopig de handen niet voor op elkaar.
Wel gaat Bruno Bruins nu dus gesprekken voeren met de partijen uit de Haagse raad. De gesprekken zullen gaan over de ontstane situatie, de verhoudingen en het vertrouwen tussen partijen, de verschillen in partijfinanciering en de samenstelling van het college. Vanwege dat laatste gespreksonderwerp stemden collegepartijen GroenLinks en PvdA tegen het voorstel, omdat zij vrezen dat de gespreksronde teveel op een formatie gaat lijken.

Tevreden

Hart voor Den Haag is tevreden met Bruins. ‘Daar kunnen wij mee uit de voeten’, stelt De Mos is een reactie. ‘Inzet voor Hart voor Den Haag is duidelijk. De winnaar van de verkiezingen in 2022 die op oneigenlijke gronden is uitgesloten van coalitiedeelname moet terug in het college.’
Ook burgemeester Jan van Zanen is tevreden. ‘Ik ben ervan overtuigd dat we met de aanstelling van deze gespreksleider een stap vooruit kunnen maken’, zegt hij. ‘Iedereen is immers gebaat bij goede verhoudingen en duidelijkheid. Dat is in het belang voor het onderling vertrouwen, maar vooral voor de inwoners van onze mooie stad.’

Bruins geen onbekende

Bruins is geen onbekende in Den Haag. Hij was van 1994 tot 2000 raadslid en van 2000 tot 2006 wethouder in de stad. Daarna was hij onder andere staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, waarnemend burgemeester van de gemeente Leidschendam-Voorburg en Minister voor Medische Zorg en Sport.