Ze zijn er weer: beelden op Lange Voorhout in Den Haag

Beelden op het Lange Voorhout
Beelden op het Lange Voorhout © Omroep West
DEN HAAG - Twee hooggeplaatste verkeersborden aan het begin van het Lange Voorhout in Den Haag kunnen deze zomermaanden mogelijk voor verwarring zorgen bij automobilisten. Wie namelijk de twee linkerbanen aanhoudt (A11) komt terecht in 'Den Haag / Cultuur'. Als je rechts aanhoudt (op de A3) ben je gewaarschuwd: 'Vanaf hier mag Alles'. De goede verstaander begrijpt natuurlijk dat hier iets anders aan de hand is. De ludieke verkeersborden maken namelijk onderdeel uit van de tweejaarlijkse beeldenvoorstelling 'Voorhout Monumentaal' in het centrum van Den Haag, die zaterdagmiddag is geopend door prinses Beatrix.
De verkeersborden zijn één van de ruim twintig, meestal metershoge beelden die de hele zomer nog te zien zijn op het Lange Voorhout. De eerste editie van 'Voorhout Monumentaal' stond met het thema 'vrijheid' nog helemaal in het teken van de coronapandemie. Dit jaar staan de beeldhouwers stil bij de 100ste sterfdag van de Haagse schrijver Louis Couperus en de 125ste geboortedag van de graficus M.C. Escher, dat in Den Haag uitgebreid wordt gevierd.
Een mooi voorbeeld daarvan is de spiegelinstallatie van beeldend kunstenaar Brigitte Spiegeler:
Ze zijn er weer: de beelden op het Lange Voorhout
Voor het eerst zullen er ook diverse beelden te zien zijn in de Kloosterkerk. Daarnaast zijn er schilderijen, sculpturen én videowerken tentoongesteld in het gebouw én de binnentuin van Pulchri Studio. Volgens beeldhouwer Piet Warffemius en kunstverzamelaar Jan van Huizen, die dit jaar de tentoonstelling samenstelden ,wordt een tentoonstelling 'waar de stad Den Haag trots op kan zijn'.
'Voorhout Monumentaal' is tot en met 20 augustus te zien op het Lange Voorhout in Den Haag. De entree is gratis.