Bonnen voor gratis wasmachines voor arme gezinnen binnen vier minuten weg

Ter illustratie
Ter illustratie © ANP
RIJSWIJK - Een goedbedoelde actie van de gemeente Rijswijk om armoede te bestrijden door het uitdelen van bonnen voor de aanschaf van witgoed, is aan het eigen succes ten onder gegaan. Binnen slechts vier minuten waren alle beschikbare bonnen, die 600 euro waard zijn, vergeven. Daardoor visten veel mensen achter het net, vooral mensen die digitaal niet vaardig zijn. De gemeente geeft aan 'enorm verrast' te zijn door de 'ongekende snelheid' waarmee de bonnen werden geclaimd.
Op donderdagochtend klokslag 10.00 uur konden inwoners van Rijswijk een bon voor witgoed aanvragen. Binnen vijf minuten waren alle 650 bonnen al weg, waardoor veel mensen geen kans kregen om er een te bemachtigen. Klachten stroomden binnen, vooral van mensen die niet digitaal vaardig waren en geen hulp kregen bij het aanvragen van de bonnen.
Irene Jansen Dirkx van WijRijswijk deelde een negatieve ervaring van haar fractie, waarbij een inwoner bij het stadhuis werd weggestuurd zonder hulp bij de witgoedregeling. 'Deze persoon was niet in staat om zelf digitaal een aanvraag te doen', zegt het raadslid. Ze betreurt dat er weinig rekening is gehouden met deze doelgroep. Ook Hart voor Rijswijk ontving hier klachten over. 'Het lijkt erop dat deze groep inwoners bij voorbaat al was uitgesloten van deelname aan deze actie. Medewerkers van het stadhuis waren onvoldoende voorbereid om inwoners te helpen.' Volgens WijRijswijk hadden ze die zorgen van te voren al gedeeld met het college.

900 mensen in wachtrij

Verantwoordelijk wethouder Mark Wit gaf aan 'enorm verrast' te zijn door de ongekende snelheid waarmee de bonnen werden geclaimd. Hoewel er vooraf werd verwacht dat er veel interesse zou zijn, werd aangenomen dat aanvragen zeker één of misschien wel twee dagen zouden gedaan konden worden.
Echter, om 10.00 uur 's ochtends stonden al 900 huishoudens in de wachtrij. 'Dat maakt het aan de ene kant een groot succes, aan de andere kant een teleurstelling voor een groep mensen. We hebben ons best gedaan om iedereen te helpen, maar op deze overweldigende reactie hadden wij echt niet gerekend.' Daardoor had ook het op papier doen van een aanvraag geen zin meer, besefte de wethouder.
De actie werd betaald met geld vanuit het Rijk om armoede tegen te gaan. Of de actie wordt herhaald, is niet bekend. WijRijswijk wil het er niet bij laten zitten en gaat in een later stadium meer vragen stellen aan het gemeentebestuur. 'Op deze manier kan niet nog een keer', besluit Jansen Dirkx.